Srbi iz Amerike uputili pismo patrijarhu Irineju i Saboru SPC: VERNICI TRAŽE SMENU VLADIKE MAKSIMA!
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

RAZREŠENJE

Srbi iz Amerike uputili pismo patrijarhu Irineju i Saboru SPC: VERNICI TRAŽE SMENU VLADIKE MAKSIMA!

Društvo -

Pogodilo nas je to što je naš episkop izjavio da je Sveti Sava nelegalno stekao samostalnost za SPC i što je otvoreno podržao razbojništvo carigradskog patrijarha u Ukrajini, navode parohijani

Vernici iz Kalifornije uputili su pismo patrijarhu srpskom Irineju i vladikama u kom traže razrešenje i smenu episkopa zapadnoameričkog Maksima Vasiljevića!

foto: Printscreen

- Izražavamo najdublje nezadovoljstvo našim episkopom i njegovim radom i delovanjem u eparhiji. Od prvog dana kad je stupio na dužnost, vladika Maksim počeo je da smenjuje "nepodobne sveštenike", koji su izgrađivali naše hramove sa svojim narodom, šaljući ih nasilno u penziju pre vremena. Umesto njih, počeo je da dovodi sveštenike Amerikance i, naravno, sebi podobne - navodi se u pismu parohijana i članova Crkveno-školske opštine Svete Petke u San Markosu, koje su objavili pojedini portali.

Pokrenuli peticiju

Oni su istakli da se pridružuju pojedinim sveštenicima koji su pokrenuli peticiju za hitnu smenu i crkveno suđenje vladici Maksimu.

- Eparhijski novac se nekontrolisano troši, dok se porezi na parohije povećavaju svake godine. Od dolaska episkopa Maksima eparhijska kasa je takoreći prazna. Episkop Maksim je ko zna koliko puta pogazio svoju reč i obećanja data narodu, a veoma često ne govori istinu, tako da smo kao vernici u njega potpuno izgubili poverenje - piše u pismu vernika.

Oni otkrivaju da je episkop Maksim zabranio sveštenicima pominjanje generala Draže Mihailovića i vojvode Momčila Đujića, a prema njihovim tvrdnjama, zahtevao je da se u parohiji Sv. Petke poskidaju slike Radovana Karadžića i Ratka Mladića, što je, kako kažu, izazvalo gnev i ogorčenje kod naroda.

- Najviše nas je kao vernike pogodila vest da je episkop Maksim izjavio da je Sveti Sava nelegalno stekao samostalnost za SPC i što je otvoreno podržao razbojništvo carigradskog patrijarha u Ukrajini. Tražimo od Sabora SPC da po hitnom postupku ukloni episkopa Maksima iz eparhije zapadnoameričke i da mu sudi za jeres, javnu sablazan i sramotu koju je naneo SPC i srpskom narodu - zaključuje se u pismu vernika.

Sukob mišljenja

Upravo je zbog zbivanja u Ukrajini nastao i sukob mišljenja između vladike bačkog Irineja Bulovića i episkopa Maksima, o čemu je bilo reči na jednoj od sednica Sabora SPC. Kako nezvanično saznajemo, nije došlo do rasprave dvojice vladike, već su o ovome razgovarali mirnim tonom, a Maksim je arhijerejima rekao da se nevešto izrazio, kao i da u potpunosti podržava raniji stav SPC o ukrajinskom pitanju. Juče nismo uspeli da stupimo u kontakt s vladikom Maksimom.

Kako Kurir saznaje, na današnjoj sednici Sabora biće otvorene kadrovske teme, a prethodnih dana vladike su razgovarale o ukrajinskom pitanju, ustavu SPC, crkvenoj prosveti, izgradnji Hrama Svetog Save.

Zasedanje Sabora SPC

Stav o Kosovu i Metohiji

Pre nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je zasedanju Sabora SPC, a došlo se do jedinstvenog stava da je, bez obzira na različita mišljenja, cilj jedan, a to je zajednička borba za Kosovo i Metohiju. Pojedini mediji objavili su da je na jučerašnjoj popodnevnoj sednici jedna od tema bilo Kosovo i Metohija. Sednica je počela u 19 časova i trajala je do kasnih večernjih sati, još uvek je nepoznato da li je stav SPC ostao nepromenjen ili su episkopi odlučili da se on ipak malo ublaži. To će se znati nakon završetka majskog zasedanja, kad se očekuje i zvanično saopštenje Sabora.

Mina Branković/ Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track