Najnovije vesti

MINISTAR MALI: Biće prostora da povećamo plate i penzije i to neće biti malo povećanje!
Foto: Beta/Miloš Miškov

ministarstvo finansija

MINISTAR MALI: Biće prostora da povećamo plate i penzije i to neće biti malo povećanje!

Društvo

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da veruje da će rezultati u drugoj polovini godine omogućiti izdvajanja za povećanje plata i penzija.

"Prerano je da govorimo o tačnim procentima za povećanje plata i penzija, ali verujemo da će rezultati koji nam stižu u drugoj polovini godine biti dobri i da će biti fiskalnog prostora za takva izdvajanja, rekao je Mali za Večernje novosti.

On je istakao da to neće biti malo povećanje i da veruje da će građani biti zadovoljni.

"Obećali smo da će svaki višak u državnoj kasi značiti i veće plate i penzije. U prva četiri meseca ove godine imali smo suficit u iznosu od 5,5 milijardi dinara, tako da očekujemo da će se taj dobar trend i nastaviti", naveo je Mali, koji je prethodnih dana intenzivno pregovarao s misijom MMF.

Upitan po kojoj stopi će se od iduće godine usklađivati primanja penzionera, Mali odgovora da se razmatra nekoliko opcija, a da je trenutno najverovatniji tzv. švajcarski model koji rast penzija veže za rast plata i stepen inflacije.

Na stolu su i drugi modeli, tako da još nije doneta konačna odluka, dodao je Mali.

Komentarišući procenu Svetske banke da privredni rast Srbije može da bude i sedam odsto godišnje, Mali ističe da su takve procene relevantnih međunarodnih institucija potvrda da su uspešno sprovedene mere konsolidacije, a nakon toga napravljena i osnova za dinamičan privredni rast.

"Smanjenjem deficita i javnog duga, prepolovljenom nezaposlenošću, niskom i stabilnom inflacijom, poboljšanim kreditnim rejtingom zemlje i unapređenjom investicionom pozicijom, otklonjene su barijere za rast BDP-a", ukazao je Mali.

Ministar finansija je izrazio zadovoljstvo zbog leks specijalisa o kreditima u "švajcarcima", ističući da je to jedan od retkih, ako ne i jedini primer, gde se do rešenja došlo kao rezultat kompromisa između svih zainteresovanih strana, a ne jednostranom odlukom.

"Prema informacijama koje smo dobili od banaka, već vlada veliko interesovanje građana za refinansiranje kredita. Kako zakon predviđa, država neće plaćati trošak sukcesivno u novcu, već će po tržišnim uslovima emitovati dinarske obveznice bankama kako bi namirile svoj deo obaveze definisan ovim zakonom", kazao je Mali.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...