MINISTARSTVO PRAVDE POVODOM DANA SEĆANJA NA UBIJENE ŽENE ŽRTVE NASILJA: Zalažemo za doslednu primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici
Foto: Shutterstock

raditi na osnaživanju žrtve

MINISTARSTVO PRAVDE POVODOM DANA SEĆANJA NA UBIJENE ŽENE ŽRTVE NASILJA: Zalažemo za doslednu primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Društvo -

Ministarstvo pravde aktivno se zalaže za doslednu primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kako bi se žrtvama pružila jednoobrazna, celovita i delotvorna zaštita od nasilja u porodici, ističe se saopštenju tog Mnistarstva povodom 18. maja, Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja.

U sopštenju Ministarstvo podseća da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici usvojen krajem 2016. godine, a da je njegova primena počela 1. juna 2017. godine.

"Zakon je u pravni sistem Srbije uneo sasvim nove - hitne mere u postupanju državnih organa, a propisana je i obavezna koordinacija nadležnih institucija, kao i izrada individualnih planova zaštite svake žrtve nasilja u porodici", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su nadležni organi za 22 meseca primene Zakona razmotrili 88.188 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici i izradili 23.176 individualnih planova zaštite i podrške žrtvi.

Takođe, uporedo s navedenim, izmenjen je i Krivični zakon, čime je Srbija uskladila svoje zakonodavstvo sa Istanbulskom konvencijom, a uvedena su nova krivična dela - proganjanje, seksualno uznemiravanje, prinudni brak i sakaćenje ženskog polnog organa, koja dodatno pružaju krivično-pravnu zaštitu žena.

Ministarstvo pravde ukazuje da je nužno raditi na osnaživanju žrtve da o nasilju ne ćuti, već da ga prijavi, kao i da je potrebno još više raditi na podizanju profesionalnih kapaciteta, kako bi se uspostavilo poverenje između žrtava i pravosudnih i drugih organa.

Ministarstvo, međutim, konstatuje da, nažalost, u zemlji i dalje postoje slučajevi nasilja sa smrtnim ishodom.

"Upravo je to alarm da ne smeju da se zatvaraju oči, da nasilje mora da bude prijavljeno, kako bi se sprečili tragični događaji. Izgubljeni životi kao posledica nasilja u porodici u 2015. godini bili su samo povod da Ministarstvo pravde počne sa izradom preventivnog zakona kako bi se rizici mapirali pre nego što i do nasilja dođe", ističe se u saopštenju.

foto: Shutterstock

Ministarstvo naglašava da je zato neophodna još jača i efikasnija borba svih državnih organa, medija, ali i celog društva protiv ove apsolutno neprihvatljive društvene pojave.

"Svi zajedno protiv nasilja - isključi nasilje!", ističe se u saopštenju Ministarstva pravde Srbije.

Za Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja proglašen je 18. maj, a taj datum je odabran jer je 16, 17. i 18. maja 2015. godine čak sedam žena u Srbiji ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track