ODLIČNA VEST ZA SVE PROSVETARE, LEKARE, ČINOVNIKE: Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru se ukida 1. januara 2020.
Foto: Shutterstock

najava ministra đorđevića

ODLIČNA VEST ZA SVE PROSVETARE, LEKARE, ČINOVNIKE: Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru se ukida 1. januara 2020.

Društvo -

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da će zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, koja je uvedena krajem 2013. godine, biti ukinuta 1. januara 2020.

Đorđević je za TV Prva rekao da će od Nove godine sistem zapošljavanja u javnom sektoru biti "drugačije organizovan", kao i da će u nekim sektorima biti potrebno više finansijskih sredstava za zaposlene.

Naime, kako je "Blic" ranije pisao, novi sistem kontrole zapošljavanja u javnom sektoru bio je tema nedavnog sastanka predstavnika Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Međunarodnog monetarnog fonda, a koji bi mogao da se primenjuje nakon prestanka važenja Zakona o maksimalnom broju zaposlenih.

foto: Promo

Taj sistem podrazumeva da nijedna javna institucija neće moći da primi nove radnike ukoliko kadrovskim planom za tekuću godinu to nije predviđeno i ako za njih nije obezbeđen novac iz budžeta.

Prijem novih radnika u državne institucije tako će biti pod kontrolom, drugim rečima, ako je jedna institucija definisala da joj treba 10 radnika, jedanaestog neće moći da zaposli.

Novi sistem kontrole zapošljavanja trebalo bi da bude konkretizovan do jeseni.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track