SINIŠA MALI: Srbija ne sme da propusti četvrtu industrijsku revoluciju!
Foto: Nemanja Nikolić

Konferencija adrija medija grupa o digitalnom bankarstvu

SINIŠA MALI: Srbija ne sme da propusti četvrtu industrijsku revoluciju!

Društvo -

Progres Uvođenje 5G mreže krenuće početkom naredne godine i u našoj zemlji će se sve više pričati ne samo o digitalizaciji već i o veštačkoj inteligenciji i robotici, istakao je ministar finansija

Srbija ne sme propustiti četvrtu industrijsku revoluciju i zato je važno uvođenje 5G mreže, što će krenuti već početkom naredne godine, rekao je ministar finansija Siniša Mali otvarajući konferenciju „Digitalno bankarstvo“, koja je u organizaciji „Adrija medija grupe“ održana juče u hotelu „Falkenštajner“ u Beogradu, a čiji je cilj bio da se otvorenom diskusijom u dva panela predstave sve novine koje donosi digitalizacija u bankarskom sektoru.

Mali je dodao da je država kao prioritet odredila digitalizaciju, e-upravu i da što više usluga bude onlajn i najavio da će se u našoj zemlji sve više pričati ne samo o digitalizaciji već i o veštačkoj inteligenciji, robotici... - Preko interneta sada mogu da se dobiju uverenja da je plaćen porez, uvedeno je onlajn plaćanje poreza na imovinu, završen je Data centar u Beogradu. Uskoro će početi i gradnja novog data centra u Kragujevcu. Ove godine biće uloženo 100 miliona evra u razvoj naučno-tehnoloških parkova, razvoj naučno-istraživačkih centara i data centre. Sve će to podstaći razvoj naše ekonomije - rekao je Mali.

foto: Nemanja Nikolić

Prodaja banaka

Ministar Mali je istakao da se država polako povlači iz bankarskog sektora, kao i da će u vlasništvu države ostati samo Poštanska štedionica.

- Mi smo pre samo desetak dana završili i formalno i prodaju manjinskog udela u Jubmes banci, a u toku je i priprema za privatizaciju Komercijalne banke i očekujemo najkasnije početkom juna javni poziv za pronalaženje strateškog partnera - rekao je Mali i dodao da je bankarski sistem potpuno stabilan i da predstavlja osnov za rast realne ekonomije i za brži privredni rast.

Ministar Mali je istakao da je u toku proces konsolidacije našeg bankarskog sektora, pošto manje banke nestaju i stvaraju se veće banke. Živimo u digitalnoj eri, kad građani i klijenti žele što brže da dobiju uslugu, kao i da ona bude što kvalitetnija. To su danas zajednički izazovi i za banke i državu. Zato su prioriteti digitalizacija i podizanje kvaliteta usluga - istakao je Mali i naglasio da će na tržištu pobediti ona banka koja ima bolji IT sistem, bolje usluge i više korisnika.

foto: Nemanja Nikolić

Viceguvernerka Narodne banke Srbije Dragana Stanić istakla je da uzeti kredit onlajn, prebaciti sredstva mobilnim telefonom za manje od dve sekunde, imati celu banku na telefonu i drugo nije nešto o čemu govorimo samo kao o „skandinavskim čudima“ već ubrzano postaje realnost i u Srbiji.

- Guvernerka Jorgovanka Tabaković odredila je digitalizaciju kao jedan od prioriteta, kao način da dođemo do efikasnijih, jeftinijih i korisnicima prilagođenijih finansijskih usluga. Od samih bankara može se čuti da su zadovoljni što naša centralna banka gura finansijsku industriju i promene u tom sektoru napred - rekla je Stanićeva.

Veća konkurencija

Stanićeva je istakla da se fundamentalno menjaju finansijski procesi, kako se upravlja podacima.

- Povećava se konkurencija u bankarskom sektoru u vidu fintekova, povećava se efikasnost i sve to ima ogromne posledice. Sve više se koriste klaudi, big data, veštačka inteligencija, biometrijska verifikacija, digitalni identitet, robo savetnici, što sve nepovratno menja svet - rekla je Stanićeva i istakla da je NBS prva institucija koja je uvela neobaveznost upotrebe pečata i među prvima u Evropi uredila utvrđivanje identiteta fizičkog lica putem video-veze u realnom vremenu.

- Omogućeno je i zaključivanje onlajn ugovora s bankama i drugim finansijskim institucijama, a stvorene su pretpostavke da se identifikacija klijenata vrši bez potrebe njegovog odlaska u prostorije banke - naglasila je Stanićeva.

foto: Nemanja Nikolić

Učesnici konferencije

HVALA „ADRIJA MEDIJA GRUPI“ NA ORGANIZACIJI

Svi učesnici konferencije zahvalili su AMG na izuzetnoj organizaciji konferencije „“Digitalno bankarstvo - partnerstvo za bolju budućnost“ i istakli da je digitalizacija jedna od najvažnijih tema za razvoj svakog modernog društva.

Srđan Zec, Udruženje banaka

BANKE IMAJU PREDNOST

Srđan Zec, savetnik za informatiku i digitalno bankarstvo Udruženja banaka Srbije, istakao je da u ovom trenutku banke imaju komparativnu prednost u odnosu na fintek.

- Skoro smo oformili radnu grupu koja radi na pravilima akaunt svičinga. Udruženje se bavi pojedinačnim projektima koji se tiču bankama. Menadžment svake banke treba da odluči koji proizvod će gurati - rekao je Zec.

Dr Ismail Musabegović

BANKE ULAŽU MILIONE

Dr Ismail Musabegović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, istakao je da je digitalizacija u investicionom bankarstvu uzela maha i banke ulažu milijarde svake godine u digitalizaciju.

- Računari obave desetine ili stotine hiljada operacija. Procesori su takvih brzina da ljudsko oko ne može da ih registruje. Ako ste učesnik na bilo kojoj berzi, vi u suštini kao pojedinac ili mali investitor kupite nešto u Njujorku, vaša operacija je digitalna i vi ste tu operaciju obavili u digitalnom centru u Nju Džerziju - rekao je Musabegović.

On je dodao da su banke u Srbiji univerzalne banke. Ono što je problem za investiciono bankarstvo u Srbiji jeste to plitko tržište hartija od vrednosti.

- Ceo dan na Beogradskoj berzi svodi se na milisekunde. Postoji problem tu i neznanja širih masa i privrednika - naglasio je Musabegović.

Nenad Paunović, Savetnik za digitalizaciju u Vladi Srbije

DIGITALIZACIJA JE PRIORITET VLADE

Savetnik za digitalizaciju u Vladi Srbije Nenad Paunović rekao je da je digitalizacija jedan od prioriteta vlade na čijem je čelu Ana Brnabić.

- Informatika je uvedena od petog razreda osnovne škole, uvode se IT odeljenja i drugo. Meni je veoma zanimljivo sve što se dešava u domenu finteka i nadam se da će Srbija tu naći svoje mesto. U samoj završnoj fazi su izmene zakona o trgovini i elektronskoj trgovini - rekao je Paunović i dodao da je sistem instant plaćanja jedan od najmodernijih u svetu i da Srbija ima i regulatorne i tehnološke okvire koji su među najboljim u svetu.

Miloš Milovanović, direktor Blinkinga i vanredni profesor Univerziteta u Beogradu

PRIVATNE MREŽE DAJU NAJBOLJE OD BLOKČEJN TEHNOLOGIJE

Miloš Milovanović, direktor Blinkinga i vanredni profesor Univerziteta u Beogradu, istakao je da blokčejn tehnologija postoji već 10 godina i medijski je veoma pokrivena jer omogućava funkcionisanje kriptovaluta.

- Blokčejn se može objasniti sa dva aspekta. To su digitalna knjiga i pametni ugovori, koji garantuju autentičnost digitalnih knjiga, i popisani računarski programi, kojim se izvršavaju, na primer, plaćanje u prodavnici preko sistema, platiti sobu u hotelu, iznajmiti automobil, itd. Svaki građanin, bez obzira na pismenost i sposobnost, moći će da koristi sistem i pametni ugovor. Kada imate privatne mreže, one vam daju najbolje od blokčejn tehnologije, a sklanjaju ono što je manipulativno. Pametni ugovori izvršavaju poslovnu logiku sistema. Ako se ta poslovna logika menja, moguće je menjati i pametne ugovore - rekao je Milovanović i dodao da bi blokčejn trebalo da ojača bankarski sektor kako bi se usluge podigle na viši nivo.

foto: Nemanja Nikolić

Milovanović je istakao da bankarsko tržište mora da se otvori, da čovek može lako da uđe u banku, ali da lako može da je promeni.

- Pre svega vidim da će blokčejn tehnologija ući u Srbiju kroz građanstvo i korporativne usluge, a manje kroz investiciono bankarstvo. Mi smo uvek pratili trendove, posebno otkad vlada taj trend digitalizacije. Ali mi moramo i praviti trendove, a ne samo da ih pratimo - naglasio je Milovanović i dodao da bankarsko tržište u Srbiji ima ogroman potencijal i veliko poverenje građana.

Kurir / Slavica Tomčić, Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track