Najnovije vesti

PENZIJE ĆE OD 2020. RASTI PO ŠVAJCARSKOM MODELU! Evo šta to znači za penzionere u Srbiji
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

mmf i vlada srbije usaglašavaju stavove

PENZIJE ĆE OD 2020. RASTI PO ŠVAJCARSKOM MODELU! Evo šta to znači za penzionere u Srbiji

Društvo

Penzije u Srbiji, od sledeće godine, najverovatnije će rasti po "švajcarskom modelu" koji bi u 2020. godini doneo povećanje od oko pet odsto.

Ovo je trenutno najbliže rešenje novom obračunu penzija, a oko koga su se prethodnih dana usaglašavali MMF i Vlada Srbije.

"Švajcarski model" praktično bi značio da će penzije ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade. To bi u sledećoj godini značilo povećanje od pet odsto što bi značilo da će prosečna penzija od 27.000 dinara biti veća za 1.350 dinara.

Kako, saznajemo, konačnu odluku o novoj formuli vlada neće saopštavati pre septembra.

Naš izvor kaže da švajcaraska formula za usklađivanje penzija u Srbiji nije novost i da je uživala široku društvenu podršku sve do 2006. godine kada je ukinuta zbog insistiranja Svetske banke. Ova formula je uvedena u naš sistem 2003. godine, bila je ekonomski održiva, ali je Vlada ukinula zbog zahteva Svetske banke u okviru tadašnjeg aranžmana sa MMF.

Penzioneri su bili nezadovoljni i tada je došlo do velikih, ekonomski neodrživih, vanrednih povećanja penzija 2008. koja su prouzrokovala višegodišnju penzijsku i budžetsku destabilizaciju.

Potom su 2010. godine uvedene mere štednje i penzije su bile usklađivane samo sa cenama i delom rasta BDP preko četiri odsto godišnje. Nakon stabilizacije, Vlada je ukinula formulu za usklađivanje penzija krajem 2018. i najavila novu od 2020. godine.

Kurir.rs/Blic/Foto: Zorana Jevtić

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...