Najnovije vesti

NEDIMOVIĆ APELOVAO NA POLJOPRIVREDNIKE: Osigurajte se, protivgradne rakete nisu dovoljne za odbranu
Foto: Marina Lopičić

subvencije od 70 odsto za osiguranje

NEDIMOVIĆ APELOVAO NA POLJOPRIVREDNIKE: Osigurajte se, protivgradne rakete nisu dovoljne za odbranu

Društvo

U nedelju je za samo dva sata ispaljeno 829 protivgradnih raketa, što je oko 10 odsto ispaljenih raketa na godišnjem nivou, rekao je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i apelovao na poljoprivrednike da se osigraju.

 

On je naglasio da su najveća šteta od grada i kiše pretrpela sela oko Ivanjice, Čacka i Lučana.

 

"Protivgradne rakete nisu dovoljno sredstvo odbrane, već je neophodna kombinacija osiguranja i protivgradne zaštite", naglasio je ministar za TV Pink i dodao da bi šteta bila mnogo veća da nije ispaljeno toliko raketa.

 

On je naglasio da se u pet najgroženijih okruga u Srbiji, prema izveštaju RHMZ, poljoprivrednim proizvođačima za osiguranje daju subvencije od 70 odsto.

 

"Za sada je samo 12 odsto poljoprivrednih površina osigurano i mi ćemo morati da vučemo žestoke rezove, tako da ko želi da dobije subvencije, moraće da bude osiguran", istakao je Nedimović.

 

Podseća da ovo nije prvi put da nevreme uništi voćnjake i da se to dešava poslednjih 20-30 godina, jer klimatske promene čine svoje.

 

Poljoprivrednici koji su pretrpeli štetu, a koji su osigrani, treba da se jave osiguravajćim kućama koje će im isplatiti osiguranu sumu.

 

 

 

Za štetu na voću koje je nanelo nevreme u Topoli kaže da se dogodio prirodni fenomen i da se gradonosni oblak formirao na visini od dva do tri kilometra, i podsetio da protivgradne rakete najbolje deluju na visini od četiri do šest kilometara.

 

Ministar kaže da će polovinom jula krenuti program povoljnih kredita za mlade poljoprivrednke do 40 godina u Poštanskoj štedionici.

 

"Maksimalni iznos kredita biće 50.000 evra, a otplaćivaće se na 20 godina. To je dovoljno da se u Sremu kupi tri do četiri hektara zemlje ili u južnom Banat 12 do 13 hektara zemlje", zaključio je Nedimović.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...