50 NAJLON KESA PO GRAĐANINU SRBIJE MANJE: Bravo za nas! Smanjili smo potrošnju plastičnih kesa za čak 80 ODSTO
Foto: Filip Plavčić

usvojen Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu

50 NAJLON KESA PO GRAĐANINU SRBIJE MANJE: Bravo za nas! Smanjili smo potrošnju plastičnih kesa za čak 80 ODSTO

Društvo -

Srbija je usvojila Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu i radi na novoj Nacionalnoj strategiji upravljanja otpadom, a smanjila je potrošnju plastičnih kesa za 80 odsto, odnosno 50 kesa po građaninu, što je u skladu sa standardima Evropske unije, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Delegacija Srbije koju predvodi ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na neformalnom sastanku ministara zaštite životne sredine zemalja članica EU, koji se juče i danas održava u Bukureštu, učestvovala je na sesiji "Upravljanje vodama-kontrola zagađenja voda plastikom /mikroplastikom, od reka do mora".

Tom prilikom ukazano je da je Srbija usvojila Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu i da se se radi na novoj Nacionalnoj strategiji upravljanja otpadom.

Vidnom napretku u ovoj oblasti je doprinela i kampanja koja je rezultirala smanjenjem ukupne potrošnje plastičnih kesa za 80 odsto, odnosno 50 kesa po građaninu, što je u skladu sa EU standardima", saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

"Srbiji je dragocena podrška Evropske unije u dostizanju evropskih standarda, posebno u upravljanju otpadom i otpadnim vodama koje je prioritetno pitanje u oblasti zaštite životne sredine. U postizanju smanjenja zagađenja reka, važne su zajedničke misije i aktivnosti sa susednim zemljama, kao i na nivou EU", navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track