Ustavni sud vratio na posao više od 300 sudija i tužilaca

Ustavni sud vratio na posao više od 300 sudija i tužilaca

Društvo -
Sud je prihvatio žalbe 122 neizabrana javna tužioca i zamenika javnih tužilaca i žalbe 194 neizabrane sudije

BEOGRAD - Ustavni sud Srbije usvojio je danas žalbe više od 300 neizabranih sudija, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca koji su ostali bez posla u procesu reizbora.

Sud je prihvatio žalbe 122 neizabrana javna tužioca i zamenika javnih tužilaca i žalbe 194 neizabrane sudije.

Sud je time poništio odluke Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca kojima su odbijeni njihovi prigovori.

U obrazloženju odluke, Ustavni sud je naveo da u odlučivanju o prigovorima neizabranih sudija i tužilaca nije oborena pretpostavka da oni ispunjavaju uslove za izbor na stalnu sudijsku i tužilačku funkciju čime je poništena odluka VS S kojom su odbijeni njihovi prigovori.

Ustavni sud je naložio Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca da u roku od 60 dana od prijema njegove današnje odluke vrati na posao neizabrane sudije i tužioce.

Ustavni sud Srbije je 11. jula prihvatio više od 120 žalbi neizabranih sudija i utvrdio da u odlučivanju o njihovim prigovorima nije oborena pretpostavka da ispunjavaju uslove za izbor na stalnu sudijsku funkciju čime je poništena odluka VS S po kojima su odbijeni prigovori sudija.

Prve žalbe neizabranih javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca na odluke stalnog sastava Državnog veća tužilaca podnete su Ustavnom sudu januara 2011. godine.

Zaključno sa 6. julom, prošle i ove godine u Ustavnom sudu je formirano 487 predmeta po žalbama sudija, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca. Od toga su 124 predmeta po žalbama javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track