REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD: Kome je u interesu da uruši katastar nepokretnosti
Foto: Marina Lopičić

saopštenje

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD: Kome je u interesu da uruši katastar nepokretnosti

Društvo -

U prethodnom periodu Republički geodetski zavod je sa Vladom Republike Srbije postigao izvanredne rezultate što je potvrđeno nizom domaćih i međunarodnih priznanja, ispunjenjem zadatih ciljeva iz Akcionog plana Vlade i stalnim napretkom Republike Srbije na Doing Business listi Svetske banke u oblasti registracije nepokretnosti. Napredak se očekuje i ove godine uprkos višemesečnim opstrukcijama sindikalnih lidera i interesnih grupa.

Ta grupa sindikalnih lidera je raznim manipulicaijama i lažima pokušala da umanji značaj postignutih rezultata i da zaposlene, Vladu i javnost dezinformiše.

Antikoruptivne mere koje Republički geodetski zavod preduzima pogađaju pojedine lidere sindikata za koje je dokazano da se bave kriminalnim radnjama. Oni su prestali da se bave pravima zaposlenih i uslovima rada, već su postali grupa za pritisak koja služi da se koruptivni sistem održi. Ova grupa nema više nikakav uticaj na zaposlene i sam rad RGZ-a, pa samim tim i na realizaciju ciljeva definisanih Akcionim planom Vlade, Sporazumom između Vlade Republike Srbije i Svetske banke za unapređenje zemljišne administracije u Srbiji i Strategijom razvoja RGZ-a.

Velikom broju zaposlenih u RGZ-u je postalo jasno da sindikati koji su učestvovali u štrajku ne zastupaju ni njihove ni interese RGZ-a, pa su izgubili poverenje u njih. Mnogi zaposleni su jasno sagledali situaciju i uvideli ko deluje u njihovom i u interesu institucije u kojoj rade. Kao rezultat toga, ovi sindikati više nemaju dovoljan broj članova da bi bili reprezentativni. To će biti i formalno potvrđeno 20. odnosno 25. juna u redovnom postupku utvrđivanja reprezentativnosti sindikata „Nezavisnost“ i sindikata „JOS“, dok je za sindikat „ASNS“ već utvrđeno da ni formalno nema reprezentativnost.

Mnoga krivična gonjenja i disciplinski postupci u RGZ-u odnose se upravo na pojedine istaknute članove ova tri, sada, nereprezentativna, sindikata. Oni upravo svojim članstvom u sindikatu pokušavaju da sačuvaju svoj status i privilegije koje imaju.

Reprezentativnost novoformiranog strukovnog sindikata „Geosindikat“ utvrđena je 23. maja. Tada je postao i najbrojnija sindikalna organizacija u RGZ-u.

Svi izveštaji različitih državnih organa o radu RGZ-a su pozitivni poput izveštaj o izvršenom nadzoru Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ili najnovijeg izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije na koju se ovi sindikati stalno pozivaju. Ti izveštaju pokazuju da je RGZ moderna, transparentna i efikasna institucija spremna za 21. vek. Ovi izveštaji odgovoraju na mnoga pitanja sindikata koji su štrajkovali. Sada, kada nisu zadovoljni odgovorima, izmišljaju nove afere i služe se manipulacijama i lažima.

Sindikati „JOS“, „Nezavisnost“ i „ASNS“ dopisima za medije i lažnim tvrdnjma bez dokaza napadaju rukovodstvo i direktora Borka Draškovića, koji je ovogodišnji dobitnik NALED-ovog priznanja „Reformator godine“, samo sa jednim ciljem, da vrate stari sistem koji obiluje korupcijom, nesigurnom platom i konstantnim strahom od smanjenja broja zaposlenih odnosno gubitka radnih mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja