Najnovije vesti

U SRBIJI SE USKORO POTPUNO UKIDA PUŠENJE: Evo gde i od kada nećete smeti da uzmete CIGARU u ruke
Foto: Shutter

nove izmene zakona

U SRBIJI SE USKORO POTPUNO UKIDA PUŠENJE: Evo gde i od kada nećete smeti da uzmete CIGARU u ruke

Društvo

Ministarstvo zdravlja priprema izmene zakona kojim će se regulisati upotreba duvanskih proizvoda i potpuna zabrana duvanskog dima u zatvorenom prostoru.

 

Svetski dan bez duvanskog dima u Srbiji se obeležava sa poražavajućom statistikom. Puši trećina stanovništva, a od bolesti koje su posledica udisanja duvanskog dima godišnje umre više od 15.000 ljudi. Skoro dve trećine dece izloženo je duvanskom dimu u svojim kućama.

 

"Često se pokreće astma kod takve dece, a u odraslom dobu imaju veoma veliki rizik, čak i ako su nepušači, da umru od hronične opstruktivne bolesti pluća", ističe doktorka Ika Pešić iz Klinike za pulmologiju KCS.

 

Od raka pluća godišnje umre 5.000 stanovnika Srbije. Duvan je i jedan od glavnih uzroka za nastanak koronarne bolesti, moždanog udara i bolesti perifernih krvnih sudova.

 

foto: Profimedia

"Osamdeset odsto naših bolesnika su bivši ili sadašnji pušači. Postoje mladi ljudi u tridesetim godinama koji doživljavaju infarkt miokarda, šlog, mnogo je onih koji imaju promene na stopalima, gangrene koje zahtevaju amputacije i onesposobljavanje", napominje vaskularni hirurg dr Petar Popov.

 

I kod nepušača duvanski dim povećava rizik od raka pluća i kardiovaskularnih bolesti.

 

"Srbija gubi oko dva odsto BDP-a godišnje zbog posledica pušenja. Nije to samo zbog troškova lečenja već i zbog troškova koji nastaju u privredi", navodi direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša.

 

Potpuna zabrana

 

Pušenje u radnom prostoru zabranjeno je 2010. godine, a do kraja ove godine očekuje se izmena Zakona.

 

"Promena će biti u smislu da se uvede potpuna zabrana duvana u zatvorenom prostoru", kaže pomoćnik ministra zdravlja Vesna Knjeginić.

 

(Kurir.rs/Blic/RTS/Foto: Profimedia/Shutterstock)

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...