DA LI ĆE SRBIJA DOBITI OMBUDSMANA ZA DECU? Maja Gojković otvorila javnu raspravu o nacrtu tog zakona (FOTO, VIDEO)
Foto: Narodna Skupština Srbije/Odeljenje za odnose sa javnošću/nr

o pravima dece

DA LI ĆE SRBIJA DOBITI OMBUDSMANA ZA DECU? Maja Gojković otvorila javnu raspravu o nacrtu tog zakona (FOTO, VIDEO)

Društvo -

Srbija je na putu da dobije zakon o pravima deteta i zaštitu prava deteta, odnosno da dobije nezavisnu instituciju za zaštitu prava deteta, rekla je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković otvarajući javnu raspravu o nacrtu tog zakona.

Novi zakon bi trebalo da uredi sadržaj prava deteta, način unapređenja i promociju prava deteta i osnivanje ombudsmana.

Gojković kaže da novi zakon predviđa i obaveze organa javne vlasti u poštovanju prava deteta, koordinaciju i kontrolu organa javne vlasti u poštovanju prava deteta u sprovođenju aktivnosti.

foto: Narodna Skupština Srbije/Odeljenje za odnose sa javnošću/nr

Prema njenim rečima, zakonom bi se doprinelo unapređenju osnovnih, građanskih i političkih prava deteta.

"Unapredila bi se prava deteta na život u porodičnoj sredini i alternativnoj nezi, kao i prava deteta na zaštitu od nasilja, kako bi se, pre svega, smanjila mogućnost zlostavljanja i zanemarivanja dece i sprečilo kršenje drugih dečjih prava", rekla je Gojković.

Kako kaže, uspostavlja se kvalitetnije pravo na najbolju moguću zdravstvenu zaštitu i socijalnu sigurnost, kao i obrazovanje, slobodno vreme i kulturne aktivnosti za svako dete.

Posebno je naglasila da je važno da postoji dobar mehanizam zaštite dece na internetu imajući brojne izazove.

foto: Profimedia

Ona je dodala da bi uvođenjem institucije zaštitnika prava deteta, kao nezavisnog kontrolnog mehanizama, dovelo do toga, da na jednostavan način, na jezik koji je prilagođen i razumljiv deci omogući da se deca kreću kroz pravni sistem, kroz postupke, procese i poslove i kroz život uopšte.

"Na taj način učimo našu decu kako mogu da zaštite svoja prava", navela je Gojković i dodala da veruje da je došlo vreme da Srbija dobije dečjeg ombudsmana.

Javna rasprava započela je danas u Narodnoj skupštini, a potom će biti održana i u Novom Sadu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Nišu.

Gojković je podsetila da je Srbija napravila značajan napredak u unapređenju prava deteta i stvaranju zakonodavnog okvira za zaštitu dece i tako postavila dobre temelje na kojima će se položaj i prava dece dalje razvijati i unapređivati.

foto: Profimedia

"To je upravo cilj izrade Nacrta zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta", podvukla je Gojković.

Predsednica skupštine kaže da je u prethodnom periodu doneto više zakonskih propisa i strateških planova kojima se prava deteta kontinuirano unapređuju, a posebno su, kaže, važni oni kojima se štite prava deteta u oblasti sprečavanja nasilja i diskriminacije, unapređenju obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Kako je objasnila, donošenje ovog zakona nema samo za cilj da ispuni preporuke Komiteta za prava deteta ili preporuke iz Univerzalnog periodičnog pregleda stanja ljudskih prava u Republici Srbiji.

Ukazala je da je prvi dečji ombudsman osnovan u Norveškoj 1981. godine i da danas, dečjeg ombudsmana imaju i zemlje u regionu Hrvatska i Slovenija.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Narodna Skupština Srbije/Odeljenje za odnose sa javnošću/nr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track