VIŠE USTANOVA U SRBIJI ZA PROMOCIJU NAUKE Šarčević: Ovaj centar u Tršiću, kao i Petnica ušli su u novi nacrt Zakona o nauci i istraživanjima!
Foto: T.Ilić

Ministar prosvete u OKC ‘’Vuk Karadžić’’ u Tršiću

VIŠE USTANOVA U SRBIJI ZA PROMOCIJU NAUKE Šarčević: Ovaj centar u Tršiću, kao i Petnica ušli su u novi nacrt Zakona o nauci i istraživanjima!

Društvo -

TRŠIĆ - U Obrazovno-kulturnom centu ‘’Vuk Karadžić’’ u Tršiću danas (8.6) je održan skup na kome je predstavnicima ambasada Poljske, Ukrajine, BiH i Francuske, predstavljena ova ustanova, a skupu je prisustvovao ministar prosvete Mladen Šarčević.

Gostima su predstavljene mogućnosti centra otvorenog pre dve godine, njegovi smeštajni kapaciteti i tehnički uslovi za organizaciju seminara, radionica, škola jezika i sličnih skupova.

Ministar je rekao da je potrebna saradnja sa drugim državama da mladi, počev od starijih razreda osnovne škole, preko srednjoškolaca i studenata i njihovih profesora mogu ovde naći bazu u kojoj će se baviti prevodilaštvom, izučavati kulturu, jezik i običaje drugih naroda.

Država će se i dalje starati da ovaj centar bude najsavremenije opremljen, a jako je važno da on ima neki stepen održivosti, da posluži svrsi zašto je osnovan, kazao je on.

foto: T.Ilić

- Manji deo ambasada danas je mogao doći u Tršić, a veći deo biće u utorak, u Kubu poslanika u Beogradu, na sličnom okupljanju. Ovaj centar u Tršiću, kao i Petnica, kao i budući centri koji se kreiraju ušli su u novi nacrt Zakona o nauci i istraživanjima. Prošao je Vladu Srbije i 21. juna će, kako smo dogovorili, biti u parlamentu. Ovakve baze po celoj Srbiji su ustvari regionalni centri vezani za Centar za promociju nauke. Pregovaramo i sa kineskim partnerima i drugim zemljama iz raznih delova sveta da predstave svoj jezik, kulturu i da nalazimo one nastavne i naučne teme koje će ovom centru dati veliki međunarodni ugled – kazao je Šarčević u Tršiću.

Ministar je podsetio da je donet novi pravilnik o ekskurzijama koji će početi od prvog septembra da se primenjuje u potpunosti. Prema njegovim rečima, deca moraju da upoznaju celu republiku, ne vredi im da idu samo na Zlatibor i na Kopaonik.

- Ekskurzija neće biti samo da se dođe i provede nego da se obrađuju određeni obrazovni sadržaji. Tako da će deca kada dođu ovde samo nastaviti da proveravaju u praksi znanja koja su sticala u učionicama. To je svrha tog modela. Eskurzija po svojoj definiciji i jeste oblik rada u nekim drugim uslovima. Održivost ovakvih centara daje nam šansu da širimo mrežu. Postoje Petnica i Tršić, ali sada spremamo Goč, Belu Crkvu, Trstenik, u Beogradu imamo jedan centar, imamo najavu za Ćupriju gde imamo najkvalitetniju školu za muzičke talente. Ako napravimo ozbiljnu mrežu kvalitetnih ustanova, gde će se baviti promocijom nauke, gde će deca imati bolje sadržaje, uz celodnevnu nastavu i sve ono što pokrećemo, to je drugi ambijent u odnosu na ovo što smo imali da se samo nešto odradi, poklone ocene i ide dalje. Naši digitalni procesi su najkvalitetniji u Evropi, jedino naša deca već dve godine uče

programiranje od petog razreda – rekao je isitakao istakao da se za IT odeljenja u gimnazijama na prijemni javilo 2.526 učenika i blizu 70 odsto je prošlo težak prijemni.

foto: T.Ilić

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović kaže da je ovo način da se OKC u Tršiću učini mnogo vidljivim ne samo u domaćoj javnosti nego mnogo šire, i ocenjuje da ova ustanova ima sve veću posetu i počinje da ispunjava svoju misiju.

- Želimo, u dogovoru sa državom, da proširimo sadržaje, a ovo će uskoro biti Naučno-obrazovni centar ‘’Vuk Karadžić’’. Centar otvoren za mlade da oni odlazeći odavde postaju njegovi najbolji promoteri – kazao je on.

OKC u Tršiću otvoren je u septembru 2017, a osnovala ga je Vlada Srbije. Prostire se na oko 3.100 metara kvadratnih i pored ostalog, raspolaže sa 40 soba i skoro 150 ležaja, ima internet salu, a za sastanke i radionice još dve sale.

Kurir.rs/T. Ilić/Foto: T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja