KRALJICA JADRANA SPREMNO ČEKA TURISTE: Budva nije samo more već i istorija, provod i prijatelji
Foto: Turistička organizacija Budve

SEZONA

KRALJICA JADRANA SPREMNO ČEKA TURISTE: Budva nije samo more već i istorija, provod i prijatelji

Društvo -

Za svakoga Želite svetski luksuzne hotele, Budva ih ima. Ako biste celu jednu uvalu, pesak i talase samo za sebe, naći ćete ih

Postoje mesta koja, koliko god puta da u njih dođete, doživite ih iznova. Jedno od njih je Budva. U isto vreme živa i mirna, pitoma i divlja. U rano jutro se spuštamo prema rivijeri dok Lovćen ostaje iza leđa. Taj prvi pogled na nepregledno more vraća u detinjstvo, vreme kad smo bez izuzetka svi išli u Crnu Goru. Sećam se onog dečjeg radovanja kad se pojavi plavetnilo, pa se pospano vikne: "Evo ga more!" Nije drugačije ni s našom grupom novinara, gostima Turističke organizacije Budva. U prvim mirisima morske soli uživali smo ushićeno i dečje.

foto: Turistička organizacija Budve

I tišina i provod

Kod Budve je posebno to što nikoga ne zapostavlja. Želite svetski luksuzne hotele, Budva ih ima. Ako volite gradske plaže, gužvu, ležaljke, suncobrane, barove i koktele, ima. Ako biste celu jednu uvalu, pesak i talase samo za sebe, naći ćete ih. Ako želite da vidite istorijsko bogatstvo i zidine stare više od 2.500 godina, tu je Stari grad. U njemu Arheološki muzej, crkve, citadela i pogledi kakve ni fotografija ne može da predstavi jer ne opisuje bliskost, prijateljsku energiju i duh. Baš na tome naši domaćini insistiraju, da je Budva prijatelj.

1 / 5 Foto: Turistička organizacija Budve

Svoj na svome

Predsednik opštine Budva Marko Bato Carević kaže da oni vredno i marljivo rade kako bi se svakom turisti pružio najlepši ugođaj tokom godišnjeg odmora. - Naše prirodne lepote su nešto što nam je bog dao, a mi se trudimo da uz sunce i kristalno more ponudimo lep provod, ljubaznost i niže cene. Meni je uvek fin ugođaj kad dođem u Beograd, osetim se kao da sam svoj na svome. Tako želim da se osećaju i Srbi koji dođu ovde. Zato im poručujem, izaberite Crnu Goru za letovanje, jer prijatelj je prijatelj - kaže Carević.

Sjajne manifestacije

Direktorka Turističke organizacije Budva Maja Liješević podseća na sjajne manifestacije koje garantuju odličan provod. - Željno čekamo da građani Srbije dođu i ovoga leta na svoju destinaciju, u svoju Budvu. Imaće bogat program i tradicionalne manifestacije. Budva Beer Fest počinje 14. a završava se 16. juna i okuplja zvezde rok muzike iz svih krajeva eks-Jugoslavije. Tu je i nezaobilazni Sea Dance festival od 30 avgusta do 1. septembra na plažu Buljarice - kaže Liješevićeva.

1 / 9 Foto: Turistička organizacija Budve

Povoljne cene

Da bi sve ovo bilo pristupačno turistima, nužno je da raspon cena bude za svačiji džep. - Dobra vest je da su cene ostale iste, a kvalitet usluga je mnogo viši nego ranije. Cene u privatnom smeštaju su od 10 do 25 evra za standardne kapacitete sa internetom, klimom, TV, kablovskom, a za veći komoditet s bazenom kreću se od 30 do 50 evra. Kad su u pitanju hoteli, cene su od 25 evra - kaže Petar Ivković iz Crnogorskog turističkog udruženja.

1 / 3 Foto: Turistička organizacija Budve

Svetinja uklesana u prirodi

Manastir Stanjevići - mesto za duhovne razgovore

Kad se iz Budve krene prema Lovćenu, uz selo Pobori, posle pola sata vožnje, na nadmorskoj visini od oko 600 metara, stiže se do manastira Svete Trojice - Stanjevići. A odatle, pogled puca na otvoreno more - uživanje i za oči i za dušu. Manastir je potpuno obnovljen, a prošle godine je proslavio 680. godišnjicu postojanja. S dirljivim gostoprimstvom nas je dočekao arhimandrit Jefrem, iguman manastira Stanjevići. Od 2004. godine, otkad je on iguman, ovde se uobličila čvrsta duhovna zajednica. Vernici su stalno prisutni na bogosluženjima, dolaze i deca, a monasi se potrude da ih ne prime samo uz službu nego im ponude i hranu, kolače, vino koje prave, ali i ono najdragocenije - duhovne razgovore.

foto: Turistička organizacija Budve

Aktivni turizam

Etno-selo Krapina

Avanturisti koji letovanje ne vide samo kao kupanje i sunčanje na plaži već žele da osete i širi duh Budve i okolnih sela mogu da naprave fantastičan izlet do sela Krapina - 20 minuta vožnjom kolima, ali serpentinama.

foto: Turistička organizacija Budve

Tu je istoimeno etno-selo, a u njemu vodopad, ribnjak s kalifornijskim pastrmkama, koje su specijalitet kuće, domaća loza, eko-bašta u kojoj gosti sami mogu da izaberu salatu, a one koji žele malo adrenalina čeka žičara kroz kanjon, duga 314 metara i visoka 80.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track