UPOZORENJE PRED ODLAZAK NA ODMOR: SMRTONOSNE RIBE vrebaju turiste u Grčkoj!
Foto: AP, Profimedia

Oprez

UPOZORENJE PRED ODLAZAK NA ODMOR: SMRTONOSNE RIBE vrebaju turiste u Grčkoj!

Društvo -

Ubod Dragon fiš ili morski pauk, koji inače živi na većim dubinama, sve češće se pojavljuje u plićaku i ako ga nagazite, može biti veoma bolno i opasno

Turisti, budite oprezni pred odlazak na letovanje u Grčku! Bez gumenih ili plastičnih sandala ne ulazite u vodu jer na omiljenim srpskim destinacijama u ovoj zemlji vrebaju smrtonosne ribe!

Prošle godine je mnogo Srba imalo susret s ovom ribom, a ovih dana na Fejsbuk grupama posvećenim Grčkoj kruži upozorenje o ovom stanovniku Egejskog i Jonskog mora. Srpski turisti upozoravaju da se ozloglašena riba dragon fiš ili morski pauk kako je neki nazivaju, pojavila i u Nei Poriju, gde je ubola jednu našu turistkinju i pustila otrov. Neki ovu opasnicu nazivaju i vanda, lajonfiš i zmaj.

foto: Shutterstock

Skriva se u plićaku

Turisti kažu da ih ima svuda u Grčkoj - Hanioti, Pefkohori, Vrahos, Lefkada, kao i da je reč o opasnoj ribi koja živi na većim dubinama, ali da se sve češće pojavljuje i u plićaku. Kako je objašnjeno, riba se vešto skriva u pesku, a kada je nagazite, ispušta otrov, nakon čega postaje veoma neprijatno i bolno!

Nakon što ispusti otrov, kreću nesnosni bolovi, pa je potrebna hitna medicinska pomoć. Turisti koji su imali ovakva iskustva savetuju da kao prva pomoć može dobro doći i vruća voda, jer je otrov termolabilan. Prema nekim navodima, ubod ove ribe može biti smrtonosan, što se i dešavalo kada nisu postojali adekvatni lekovi. - Jednu od gošći u vili gde smo boravili je riba ujela. Lekar je rekao da je dobro što je odmah došla jer je prvih petnaestak minuta vrlo bitno. Dobila je injekciju u palac (gde ju je riba ujela i antibiotik). Ne želim da širim paniku, samo želim da vas upozorim - navodi se u jednoj od objava na Fejsbuku.

foto: Profimedia

Strašan bol i otok

Javilo se još ljudi koji su preneli svoja iskustva sa ovom otrovnicom, a većina je ubod doživela u Paraliji. - Stala sam na ribu trčkarajući u pesku u vodi do kolena. Odjednom sam osetila neopisiv bol, nisam znala šta me je snašlo, mislila da sam polomila sve prste na nozi ili da sam stala na staklo. Međutim, krvi je bilo vrlo malo, samo nenormalan bol. I da sam znala za topli kamen ili toplu vodu koji pomažu, ne bih se u tom momentu setila, jer nisam imala pojma šta se desilo - napisala je na Fejsbuku devojka iz Srbije koja je prethodne godine doživela neprijatnost sa morskim paukom. Ona je dodala i da joj se usled toga stopalo nadulo, kao i da je otok potrajao čak dve nedelje.

Činjenice Dragon fiš

- opasnu ribu karakterišu visoko postavljene oči - donja vilica duža od gornje - šare na leđima - sa donje strane ima bodlju okrenutu unazad - sličnu bodlju ima i na prvom leđnom peraju - ubodom ovih bodlji ubacuje svoj otrov u telo žrtve - navodno je nekada davno, bez adekvatne medicinske pomoći, bilo i smrtnih slučajeva

Saveti

- ukoliko vas ubode, na to mesto sipajte vruću vodu - bitno ukazati pomoć najkasnije 15 minuta nakon uboda - odmah potražite pomoć lekara - mogu trnuti delovi tela gde je došlo do uboda - slušajte savete lekara - nosite gumene sandale kada ulazite u vodu

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: AP, Profimedia, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track