NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Zakon nadjačao kriminal, red pobedio bezvlašće
Foto: Printscreen

Dan policije i Dan MUP

NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Zakon nadjačao kriminal, red pobedio bezvlašće

Društvo -

Kao neke od najznačajnijih naveo je da je policija od maja 2014. godine do dana zaplenila više od 19 tona narkotika, da je ukupan broj krivičnih dela smanjen za skoro 11 odsto, dok je rešeno 10 ubistava, koja su bila stara jednu ili dve decenije

BEOGRAD - Svi rezultati Ministarstva unutrašnjih poslova jasno pokazuju da je zakon nađačao kriminal, da je red pobedio bezvlašće, sigurnost preuzela primat nad strahom, a poštenje savladalo korupciju, poručio je večeras ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je, na svečanoj akademiji povodom Dana policije i Dana MUP-a u Sava centru u Beogradu, ocenio da poboljšanje uslova rada i veća motivacija pripadnika MUP-a svake godine daju sve bolje rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije.

Kao neke od najznačajnijih naveo je da je policija od maja 2014. godine do dana zaplenila više od 19 tona narkotika, da je ukupan broj krivičnih dela smanjen za skoro 11 odsto, dok je rešeno 10 ubistava, koja su bila stara jednu ili dve decenije.

Ministar Stefanović je podsetio i na poplave u Srbiji pre pet godina, koje su uništile hiljade domova, nanele ogromnu materijalna šteta i odnele ljudske živote i naglasio da je ponosan na sve što su pripadnici MUP uradili tada za svoj narod.

"Hrabro, posvećeno i požrtvovano, ne pitajući ni koliko sati ni dana će biti u uniformi, na terenu, pokazali su pravo lice srpske policije kojoj bezbednost građana na prvom mestu", rekao je Stefanović.

On je podsetio da je još tada obećao da će menjati MUP i da će njegovi pripadnici dobiti bolju opremu, nove uniforme i vozila, kao i veće plate.

"Garantovao sam bespoštednu borbu i obračun sa kriminalom i korupcijom, rekao sam da ćemo kriminal saseći u sopstvenim redovima i da niko neće moći da se sakrije iza znacke i uniforme niti će biti zaštićenih", poručio je Stefanović.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je dodao da je danas, pet godina kasnije, ponosan jer "nismo izneverili ni pripadnike MUP ni naše građane".

"Zalaganje naših pripadnika je prepoznato, cenjeno i nagrađeno većim poverenjem građana i značajnom podrškom koju smo dobili od Vlade Srbije", rekao je Stefanović.

On je istakao da svi pripadnici direkcije policije i sektora za vanredne situacije imaju nove uniforme, da je obnovljen vozni park, nabavljeno 114 novih vatrogasno- spasilačkih kamiona, potpuno rekonstruisano i modernizovano oko 40 borbenih oklopnih vozila, dok pripadnici Žandarmerije i Specijalne antiteorristicke jedinice na raspolaganju imaju nova borbena oklopna vozila Lazar i Miloš.

Podsetio je i da je u poslednjih pet godina zaposleno 2.850 novih policajaca, a da je više od 150 članova porodica poginulih i ranjenih pripadnika policije dobilo posao u MUP-u.

"Kada je Aleksandar Vučić 2014. godine, kao premijer, najavio reforme i odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije, ujedno je i garantovao da će građani Srbije živeti bolje. Danas vidimo da, zahvaljujući tom radu i zalaganju, plate pripadnika MUP iz godine u godinu rastu", ukazao je Stefanović dodajući da se veće plate očekuju i naredne godine.

Stefanović je podsetio i da je država je pokrenula projekat izgradnje stanova za pripadnike službe bezbednosti, koji će, kako je naveo, moći da nabave stanove i kuće po znatno povoljnijim cenama od tržišnih.

On je, takođe, zahvalio direktoru policije Vladimiru Rebiću na radu i pripadnicima MUP-a na činjenici da kriminalci ne mogu da šetaju slobodno srpskim ulicama jer znaju da policija "odgovorno, posvećeno i predano radi svoj posao".

Pripadnicima MUP-a poručio je i da će država uvek voditi računa o njima i njihovim porodicama.

"A vi štitite Srbiju, borite se za bezbednost i sigurnost svih njenih građana. Budite uvek uz svoj narod", rekao je Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track