OTKRIVAMO! OVAKO SU UKRADENI TESTOVI ZA MALU MATURU: Igor napravio diverziju, niko ništa nije posumnjao! Prvo je isključio struju, pa ukrao test, a onda ga je SAKRIO na mestu gde se NIKO NE BI USUDIO DA POGLEDA
Foto: Printskrin/Facebook

otac osnovca branio se ćutanjem

OTKRIVAMO! OVAKO SU UKRADENI TESTOVI ZA MALU MATURU: Igor napravio diverziju, niko ništa nije posumnjao! Prvo je isključio struju, pa ukrao test, a onda ga je SAKRIO na mestu gde se NIKO NE BI USUDIO DA POGLEDA

Društvo -

Zanemeo Osumnjičeni za krađu zadataka iz matematike Igor Stamenković iskoristio je svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu, pa se juče na saslušanju branio ćutanjem

Radnik štamparije "Politika a.d." Igor Stamenković, koji je ukrao primerak testa za polaganje prijemnog ispita iz matematike, juče se na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu branio ćutanjem, nakon čega mu je Viši sud u Beogradu odredio pritvor do 30 dana!

Kako Kurir nezvanično saznaje od dobro obaveštenog izvora iz istrage, sumnja se da je Stamenković, i pored tolikih mera obezbeđenja u štampariji u kojoj su se testovi štampali, uspeo da odradi sve.

- Čovek je napravio diverziju, isključio je struju, što je, naravno, samo po sebi zaustavilo rad mašina. Iskoristio je sve to i uspeo da test stavi u gaće, potom da ode u WC. U toaletu je primerak slikao, pa ga je uništio i bacio u WC šolju. On se potom vratio na radno mesto kao da se ništa nije desilo - otkriva naš izvor.

foto: Printscreen/Facebook

Osumnjičeni za krađu testova Igor Stamenković juče je iskoristio svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu, a očekuje se odluka tužilaštva da li će predložiti sudu da Stamenkoviću odredi pritvor.

Njemu se na teret stavljaju dva krivična dela, i to oduzimanje tuđe stvari i krivično delo iz Zakona o tajnosti podataka. Za prvo delo zaprećena kazna je šest meseci zatvora, a za drugo tri godine.

MUP je ranije saopštio da se on sumnjiči da je iskoristio nepažnju svojih kolega u štampariji u kojoj su štampani testovi za završni ispit učenika osmog razreda i tom prilikom ukrao test. Nakon toga je, kako se sumnja, otišao u toalet, gde je test slikao telefonom, a potom je primerak uništio i bacio u WC šolju.

U saopštenju koji je izdao MUP pre nekoliko dana navodi se još da je osumnjičeni to uradio kako bi test odneo sinu, koji je, kako Kurir saznaje, maturant OŠ "Karađorđe" na Voždovcu, a kako bi mu pomogao da lakše položi završni ispit.

Opozicija se sladi Palili sliku ministra prosvete

U proteste se umešala i politika, pa su tako neki opozicioni lideri na Tviteru pozivali na podršku decu na ulici. Među okupljenom decom, koja se prethodnih dana protestovala ispred Ministarstva prosvete, viđeni su i momci sa bakljama, koji nisu osnovci. Tokom protesta se dogodio i veliki skandal, kada su neka deca zapalila fotografiju ministra Mladena Šarčevića, bacili je na beton i vikali: "Zgazi ga!"

Policija sumnja i da je uz pomoć Stamenkovićevog sina, rešeni test iz matematike došao do njegovih drugara i njihovih roditelja, nakon čega su oni, pomoću aplikacije Vajber, delili drugim roditeljima i učenicima u više osnovnih škola.

Podsetimo, test iz matematike, koji je učenici završenog razreda osnovne škole trebalo da polažu u utorak u okviru male mature, procurio je i deljen je na društvenim mrežama veče uoči polaganja, zbog čega je polaganje bilo pomereno za četvrtak. Zadaci pisani rukom, i to njih 20, koliko ih ima, kružili su među osmacima, a sve što se desilo izazvalo je revolt kod neke dece i roditelja, koji su protestovali ispred zgrade ministarstva i zahtevali smenu ministra prosvete Mladena Šarčevića, ali i poništavanje male mature.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Printscreen/TV Prva, Printscreen/Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track