Najnovije vesti

AZERBEJDŽAN PODRŽAVA SRBIJU U BORBI PROTIV ČLANSTVA PRIŠTINE U INTERPOLU: Popović Ivković sa zamenikom ministra unutrašnjih poslova Azerbejdžana (FOTO)
Foto: MUP Srbije

važan sastanak

AZERBEJDŽAN PODRŽAVA SRBIJU U BORBI PROTIV ČLANSTVA PRIŠTINE U INTERPOLU: Popović Ivković sa zamenikom ministra unutrašnjih poslova Azerbejdžana (FOTO)

Društvo

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković upoznala je danas tokom sastanka u Bakuu zamenika ministra unutrašnjih poslova Azerbejdžana Oruja Zalova sa argumentima Srbije protiv ponovnog razmatranja zahteva takozvanog Kosova za prijem u Interpol.

foto: MUP Srbije

Popović Ivković je zahvalila Azerbejdžanu na podršci Srbiji na prošlogodišnjoj Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju u očuvanju poštovanja međunarodnog prava, ali i sprečavanju politizacije ove profesionalne policijske organizacije.

“Prijem takozvanog Kosova u Interpol predstavljao bi ozbiljan presedan koji bi doveo do politizacije ove međunarodne organizacije i koji bi otvorio probleme i za sve druge zemlje koje se suočavaju sa separatističkim težnjama na svojim teritorijama“, istakla je Popović Ivković.

Ona je podsetila i da bi ovaj prijem predstavljao najgrublje kršenje međunarodnog prava, počev od Rezolucije 1244, ali i kršenja Korelove rezolucije samog Interpola, koja jasno propisuje da članice ove organizacije mogu biti samo države članice Ujedinjenih acija ili posmatrači u UN, što takozvano Kosovo svakako nije.

foto: MUP Srbije

Zamenik ministra Zalov istakao je da Azerbejdžan podržava teritorijalni integritet Srbije i da će MUP Azerbejdžana nastaviti da pruža podršku Srbiji u međunarodnim organizacijama.

“Naša dva ministarstva i naše države su strateški partneri i takav je odnos i naših ministara unutrašnjih poslova, ali i predsednika naših dveju zemalja i sa takvom saradnjom ćemo nastaviti i u budućnosti“, rekao je Zalov.

foto: MUP Srbije

Popović Ivković i Zalov su razgovarali i o nastavku saradnje policija dveju zemalja, sa akcentom na borbu protiv narkotika, trgovine ljudima i iregularnih migracija. Oni su razmotrili i konkretne korake u unapređenju saradnje, uključujući razmenu iskustava i zajedničke obuke pripadnika dva ministarstva, naročito u oblasti borbe protiv sajber kriminala.

(Kurir.rs)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...