INŽENJERI, PROGRAMERI, STOMATOLOZI I LEKARI: Evo za koje fakultete se najviše utrkuju budući brucoši! Društvene nauke više nisu popularne
Foto: Nebojša Mandić

upis na fakultete

INŽENJERI, PROGRAMERI, STOMATOLOZI I LEKARI: Evo za koje fakultete se najviše utrkuju budući brucoši! Društvene nauke više nisu popularne

Društvo -

Budući brucoši najzainteresovaniji su za Fakultet organizacionih nauka (FON), a veliko interesovanje ove godine vlada i za upis na Stomatološki i Mašinski fakultet.

Najpopularnija višokoškolska ustanova je Stomatološki fakultet, gde je na jedno mesto za upis konkurisalo skoro četvoro srednjoškolaca.

"Najviše kandidata se prijavilo na FON, više od 2.000, ali ako gledamo prema broju raspoloživih mesta, najveća gužva je na Stomatološkom gde se 3, 8 kandidata prijavilo na jedno mesto", rekao je prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Petar Bulat.

foto: Nebojša Mandić

Prema njegovim rečima, tradicionalno, kandidati su zaintersovani u velikom broju i za Medicinski fakultet, zatim ETF, ali i Mašinski na koji se ove godine prijavilo više kandidata nego za ETF, što do sada nije bio slučaj.

Takođe, veliko interesovanje je i za Farmaceutski, ali i Matematički fakultet, dok se manji broj prijavilo za polaganje prijemnog na geografiji ali i Fakultetu za fizičku hemiju.

Upitan zašto su ti fakulteti najtraženiji, Bulat je rekao da je to verovatno zbog toga što uz diplome tih fakulteta ide i veća šansa za zapošljavanje odmah nakon završetka školovanja.

I ove godine manje budućih studenata je zaintreresovano za društvene nauke, rekao je Bulat.

Ove godine na beogradske fakultete biće upisano 15. 600 brucoša, od čega 9.400 na teret budžeta, a 5.200 samofinansirajućih.

U odnosu na ukupan broj mesta na fakultetima prijavilo se 19.000 njih, što je oko 4.000 više od ukupnog broja slobodnih mesta.

foto: Nebojša Mandić

Prijemni ispiti na nekim fakultetima poput ETF-a počeli su juče, a narednih dana će biti i na ostalima, a u Rektoratu očekuju da će sve proteći kako je planirano.

Od početka školske godine školarine je od 31 fakulteta povećalo pet njih, a razlike u ceni su minimalne u odnosu na raniji period, kaže Bulat.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u školskoj 2018/19. godini na svim visokoškolskim ustanovama i na svim nivoima studija u Republici Srbiji upisano je 249. 604 studenta.

Posmatrano prema načinu finansiranja studija, 41,3 odsto studenata upisao se na budžet, a 58,7 odsto njih na samofinansiranje.

U kalendarskoj 2018. godini u Republici Srbiji na svim visokoškolskim ustanovama i na svim nivoima studija diplomirao je 45. 221 student.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track