RADNICI "GASTRANSA" PROMAŠILI TRASU "TURSKOG TOKA": Greškom bagerima sravnili sa zemljom celo imanje i voćnjak
Foto: Privatna Arhiva

Nečuveno

RADNICI "GASTRANSA" PROMAŠILI TRASU "TURSKOG TOKA": Greškom bagerima sravnili sa zemljom celo imanje i voćnjak

Društvo -

Verovali ili ne Porodica Petrović iz sela Supska kod Ćuprije na mestu vinograda, malinjaka i bašte sa povrćem na 15 ari zatekla blatnjavu kaljugu

Radnici kompanije "Gastrans", koja kroz Srbiju gradi gasovod "Turski tok", greškom su u utorak u po bela dana upali na imanje porodice Petrović u selu Supska kod Ćuprije i sa nekoliko buldožera potpuno sravnili sa zemljom ograđeni vinograd, njivu pod malinama i kupinama i baštu sa povrćem, saznaje Kurir.

foto: Privatna Arhiva

Dok je porodica bila odsutna, za tili čas buldožeri su porušili ogradu i imanje prepuno voća i povrća pretvorili u blatnjavu kaljugu. Zaprepašćeni vlasnici, kad su se vratili, pomoć su potražili u policiji i u opštini Ćuprija, ali je nisu dobili. - Bez ikakvog obaveštenja sravnili su mi sa zemljom baštu, vinograd, kupine, maline, šljive i sve što se nalazilo na toj parceli, koja se nalazi pored "Rubinovih" vinograda. Na 15 ari ograđenog zemljišta bilo je i oraha, lešnika, pasulja i krompira, a sada je gola zemlja. Ograda je srušena, nema kolja, nema nigde ništa. Bruka... - kaže kroz suze Mirjana Petrović iz sela Supska.

foto: Privatna Arhiva

Ona ističe da su nepoznati rušitelji zbirsali čim su videli njenog supruga koji se vratio iz grada. - Prijavili smo odmah policiji da su nam nepoznate osobe sa tri-četiri buldožera uništile zasade, ali oni nisu reagovali rekavši da nemaju koga da pošalju. U sredu smo otišli u opštinu Ćuprija, ali ni tamo nismo naišli na razumevanje. Rekli su nam da je predsednik opštine na odmoru, a niko drugi nije znao da nam kaže o čemu se radi. Tek kasnije su nas obavestili da bi kroz selo trebalo da prođe gasovod "Turski tok", ali da radovi još nisu bili planirani i da ne znaju čija je greška i kako je do došlo od toga što se desilo - ističe Mirjana.

foto: Privatna Arhiva

Mirjana kaže da se policija smilovala da izađe na teren tek pošto je u sredu ponovo otišla lično da prijavi šta se desilo. - Policija je dolazila u sredu i napravila zapisnik. U opštini su mi juče rekli da je došlo do greške i dali mi broj čoveka iz firme "Gastrans" jer su mi njihovi radnici greškom uništili imanje - kaže Mirjana i dodaje da su joj u firmi "Gastrans" juče obećali da će narednih dana doći da utvrde šta se desilo i da će joj nadoknaditi štetu.

Opština: "Gastrans" je greškom srušio imanje

Svetlana Kostić, pomoćnik predsednika opštine Ćuprija, za Kurir je potvrdila da je imanje porodice Petrović i još nekoliko meštana uništeno greškom. - Pre dva meseca na teritoriji opštine Ćuprija urađena je jedna promena trase gasovoda "Turski tok" i radnici "Gastransa" su umesto po novoj greškom krenuli da rade po staroj trasi. Pošto je opština samo koordinator koji posreduje između meštana i "Gastransa", u smislu dostave papirologije, mi nismo nadležni za nadoknadu štete - kaže Kostićeva za Kurir i dodaje da će "Gastrans" proceniti štetu i isplatiti odštetu vlasnicima.

"Gastrans" se ne izjašnjava

Iz firme "Gastrans" iz Novog Sada, čiji su radnici napravili propust tokom gradnje "Turskog toka", do zatvaranja ovog broja Kurira nismo dobili odgovor na pitanja u vezi sa rušenjem imanja mešana u selu Supska.

Kurir.rs/ Slavica Tomčić

Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track