Najnovije vesti

UREĐAJI ZA HLAĐENJE LEGLO ZARAZA: Smrtonosna bakterija vreba iz klime!
Foto: Profimedia

Budite oprezni

UREĐAJI ZA HLAĐENJE LEGLO ZARAZA: Smrtonosna bakterija vreba iz klime!

Društvo

Opasno Aparati koji se ne čiste idealno su mesto za opasnije viruse, bakterije, gljivice i alergene, a neki od njih mogu uzrokovati upalu pluća

Tokom paklenih vrućina spas su nam klime u prostorijama, ali i kupanje u jezerima, rekama, bazenima... Međutim, olakšanje koje osećamo dok ležimo ispod klimne na plus 35 može biti opasno po zdravlje, naročito ako uređaj nije čišćen redovno.


Mikroorganizmi vrebaju


Opasne bakterije i gljivice se tu množe, a neki mogu da budu i smrtonosni.
Pored gljivica, koksaki virusa i alergena, iz klima vreba i bakterija legionela, koja izaziva legionarsku bolest. Ona može da izazove upalu pluća koja može imati i smrtni ishod. Iako, prema podacima u SAD i Kanadi, od legionarske bolesti svake godine oboli oko 18.000 osoba, dok je u zemljama EU od 1976. godine do sada prijavljeno 600 epidemija, u Srbiji ta bolest ostaje često neprepoznata. Kako se navodi na sajtu VMA, legionarska bolest mnogo je češća leti zbog veće izloženosti ljudi izvorima bakterije koja živi na vlažnim mestima - klimama i bazenima. Dosad kod nas nije bilo sistematskog istraživanja legionarske bolesti i to je razlog zašto se o njoj ovde malo zna. Pretpostavlja se da je broj obolelih veći i da je jedan broj slučajeva takozvanog letnjeg gripa i atipične upale pluća uzrokovan legionelama.

 

foto: Profimedia


Opasne centralne klime


Pulmolog dr Tatjana Radosavljević kaže za Kurir da virusi, alergeni i bakterije vrebaju iz centralnih klima-uređaja u velikim prostorijama, ali da to ne znači da ih nema u onim koje koristimo kod kuće ili u automobilima. Zato je važno, ističe ona, da redovno čistimo uređaje za rashlađivanje.
- Potrebno je da se klima čisti jednom godišnje zbog toga što se, osim bakterija, gljivica i virusa, tu skupljaju i alergeni, koji mogu da idu direktno u pluća i pogoršaju simptome bronhijalne astme i hroničnog bronhitisa. Koksaki virus takođe boravi u klimama, a on može biti odgovoran za upalu srčanog mišića i srčane kese. Respiratorna alergija može da izazove i upale glavne disajne cevi, a može da dovede i do napada bronhija - objašnjava ona.
Dr Radosavljević dodaje da nije sigurna da li je legionela kod nas prisutna i koliko, kao i da ona može proći bez simptoma, ali kod najtežih formi može dovesti do smrtnog ishoda, pošto napada pluća.

 

Brojke
1 godišnje uraditi veliki servis klima-uređaja
18 hiljada osoba godišnje oboli od legionarske bolesti u SAD


Prevencija
Jednom mesečno očistite sami

 

Miloš Lakić iz jednog prestoničkog servisa za klima-uređaje ističe da je poželjno da sami bar jednom mesečno očistiti klimu i operete filtere, pogotovo ako je često koristite.
- Zbog bakterija i gljivica koje se mogu skupljati potrebno je jednom godišnje uraditi veliki servis klime, ali za to treba zvati ovlašćen servis tog uređaja, a ne preko oglasa. Dešava se da dođu, ne urade ništa, uzmu novac i prevare ljude - upozorava on i dodaje da mali servis košta oko 2.500 dinara, a veliki od 3.000 do 7.000 dinara.

 

KAKO OČISTITI FILTERE NA KLIMI
- isključiti struju
- skinuti poklopac
- oprati poklopac na kojem se nalaze otvori za prolaz vazduha
- filtere potopiti u mlaku vodu (do 30ş C) u koju opciono može da se doda neko sredstvo za čišćenje
- potopljene filtere ostaviti da stoje do 30 minuta
- isprati ih mlazom vode
- prosušiti i vratiti u klima-uređaj
- ukoliko klima-uređaj koristi neki specijalni filter, potražiti uputstvo za njegovo čišćenje

 

POTENCIJALNA OBOLJENJA
- infekcije disajnih organa
- virusne upale pluća
- bronhitis
- legionarska bolest
- alergije
- bolesti prouzrokovane koksaki virusom


Kurir.rs/ Mina Branković
Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...