VOĆARSKA MAFIJA! Ministar Nedimović: Inspekcija ispituje slučaj otrovnog soka od jabuka
Foto: Marina Lopičić

Afera iz Italije prešla u Srbiju

VOĆARSKA MAFIJA! Ministar Nedimović: Inspekcija ispituje slučaj otrovnog soka od jabuka

Društvo -

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obavešten je o aferi sa otrovnim organskim sokovima od jabuke, koja poslednjih dana potresa Italiju i čija je policija dosad uhapsila osam privrednika iz te zemlje.

Podsetimo, italijanske vlasti sumnjiče uhapšene privrednike da su iz Srbije uvozili koncentrat soka od jabuka koji je zatrovan opasnim mikrotoksinom.

Proizvod su uz lažne sertifikate predstavljali kao organski, a policija je raspisala i potragu za srpskim državljaninom koji je proizvođač otrovnog soka.

Obavestio ih MUP

- O slučaju nas je obavestio MUP, zbog čega je poljoprivredna inspekcija odmah izašla na teren kako bi ispitala sve okolnosti. Zasad je poznato da ovi sokovi nisu bili na našem tržištu - kazao je Nedimović za Kurir.

Italijanski mediji su ranije saopštili da je organizovanu kriminalnu grupu privrednika razotkrio enorman profit koji su zaradili za veoma kratko vreme.

Prema nezvaničnim saznanjima Kurira, kompanija koja proizvodi navodni otrovni sok je "Perfekt fruts" sa sedištem u beogradskom naselju Rakovica.

Vlasnik firme Aleksandar Ramović potvrdio je da posluje sa Italijanima, kao i da u njihovoj saradnji nema ničeg spornog.

- Poslujemo zajedno, ali nije bilo problema. Voće iz Srbije je sasvim u redu. To su gluposti - tvrdi Ramović.

Vlasnik firme negira

Na pitanje da li je u prethodnih nekoliko dana razgovarao s nadležnima o ovoj aferi, čelnik srpske kompanije rekao je da "nema više informacija".

Podsetimo, prvi uhapšeni zbog afere sa otrovnim sokovima su braća Valter i Đorđo Bonfili, vlasnici kompanije "Italijanska hrana SLR", koja je navodno uvozila koncentrovani sok od trulih i zagađenih jabuka, u kome je pronađena znatna koncentracija štetnog mikrotoksina patulina.

Kako je Kurir pisao, njih je razotkrio profit koji su ostvarili za veoma kratko vreme. Proizvod su potom na evropskom tržištu predstavljali kao organski, ostvarujući zaradu od 6,5 miliona evra. Zbog afere je uhapšeno osam osoba, a zatvoreno je šest preduzeća koja su iz Srbije uvozila koncentrovani sok od otrovnog voća, namenjen za tržište džemova i marmelada u EU.

Boli oči Milionski profit

Čitava afera s takozvanom voćarskom mafijom razotkrivena je uz pomoć nemačkih i holandskih istražitelja, kojim je bio sumnjiv kapital kompanija koje su trgovale otrovnim sokom. Nakon što su proizvod stavili na detaljne analize, utvrdili su da je u soku prisutna velika količina mikrotoksina patulina, koji nastaje iz gljive na trulim jabukama.

(Kurir.rs/E. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja