ŠARČEVIĆ U KOSOVSKOJ MITROVICI: Kvalitet nastave je značajno bolji, upisni rok po planu
Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

napredak

ŠARČEVIĆ U KOSOVSKOJ MITROVICI: Kvalitet nastave je značajno bolji, upisni rok po planu

Društvo -

Kvalitet nastave na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici značajno je bolji i stalno napreduje, a prvi upisni rok je prošao po planu, izjavio je danas ministar prosvete nauke I tehnološkog razvoja Mladen Šarčević nakon posete toj visokoškolskoj ustanovi.

Ssarčević je sa dekanima Prištinskog univerziteta razgovarao o upisu, potrebama fakulteta, istraživačkom radu, a posle sastanka je novinarima izjavio da je prvi upisni rok prošao optimistično a da se u septembru očekuje I ispunjavanje svih planiranih upisnih kvota.

foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

On je napomenuo i da je u pitanju bio "otvoreni upis" i objasnio da to znači da svi koji se prijave za studije, a žive na KiM, biti budzetski finansirani student.

Upitan za stanje koje su izazvale anticivilizacijske takse koje je uvela privremena administracija u Prištini I kako se to odražava na student, Šarčević je rekao da je "kreativno rešeno" snabdevanje Studentskog centra, da su još ranije urađene donacije koje ne podležu tim taksama koje su uvedene I da se to sada pokazalo kao veoma dobro rešenje.

foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

Govoreći o istraživačkom radu uopšte on je ukazao I na novi, dvostruki model finansiranja nauke po kojem će svi istraživači na fakultetima imati sigurnu i stalnu platu, a mogu i da konkurišu za projektna finansiranja.

Dodao je da je 21 juna bio prvi poziv za mlade istarživače, a da će na jesen ići poziv za veliki istraživački ciklus.

foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

Ministar je rekao i da su razgovarali o povezivanju prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici sa naučnom dijasporom, o gradnji na tom univerzitetu, a takođe I da je saslušao I student I njihova interesovanja.

"Ja ovaj Univerzitet ne odvajam od bilo kojeg drugog u Srbiji", rekao je Šarčević u izjavi novinarima.

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Zdravko Vitošević rekao je da su na sastanku dogovorene perspektive razvoja sistema visokoškolskog obrazovanja na KiM i da su ministra obavestili o upisu na svih deset fakulteta tog univerziteta te pripremama za naredni upisni rok.

Vitošević je naveo I da su ministra obavestili o planovima zapošljavanja mladih kadrova i razgovarali o mogućnosti dobijanja stambenih jedinica za njih te učestvovanja u projektima i istraživačkom radu.

foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

Prema njegovim rečima razgovaralo se i o kvalitetu obrazovanja na fakultetima dok su student ministra obavestili o aktivnostima koje imaju i razvojnim projketima uz molbu da im u tome pomogne.

Sastanku trebalo da prisustvuje i zamenik direktora Kancelarije za KiM Željko Jović, koji je, međutim, bio bez razloga tri sata zadržan na administrativnom prelazu Jarinje.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja