MONOPOL U VOJVODINI! OVAKO SE SPROVODE JAVNE NABAVKE: Više od pola tendera dobija JEDNA FIRMA! Na pitanja Kurira Mirović ćuti, a Gojković se pravi lud...
Foto: Kurir

SKANDALOZNO!

MONOPOL U VOJVODINI! OVAKO SE SPROVODE JAVNE NABAVKE: Više od pola tendera dobija JEDNA FIRMA! Na pitanja Kurira Mirović ćuti, a Gojković se pravi lud...

Društvo -

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu "Medikom" d.o.o. iz Šapca, u vlasništvu šabačkog biznismena Nebojše Jovanića, prošle godine je pobedilo na više od 50 odsto tendera za nabavku medicinskih aparata i opreme za zdravstvene ustanove u Vojvodini, čime maltene drže monopol u ovom sektoru u pokrajini, saznaje Kurir.

Da je teritorija Vojvodine prava meka za biznis firme "Medikom", vidi se po tome što je od 43 javne nabavke koje su sprovele bolnice i domovi zdravlja u toj pokrajini u 2018. godini ova šabačka firma pobedila čak 22 puta. Vrednost javnih nabavki koje je dobila firma "Medikom" iznosila je 510.877.034 miliona dinara bez PDV, što je čak neverovatnih 68 odsto vrednosti svih javnih nabavki u pokrajinskom zdravstvu!

- Neverovatno je kako su se maltene sve bolnice u Vojvodini odlučile da odjednom kupuju opremu samo od te firme! "Medikom" od 2017. godine u Srbiji distribuira proizvode firme "Filips" i preko noći je u 2018. postao snabdevač broj jedan vojvođanskog zdravstva. Bukvalno drži monopol kada su ove stvari u pitanju! Ova firma tržište medicinskih dijagnostičkih uređaja pokriva sa više od 50 odsto, a svi ostali distributeri - Beolaser, MD imidžing, GE holdings, Simens, AB trejd, Alfa imidžing - dele preostali deo tržišta. S obzirom na to da je na većini ovih javnih nabavki u Vojvodini stizala po jedna ponuda, opravdano se sumnja da je tenderska specifikacija bila prilagođena "Filipsovim" proizvodima, pa zato drugi ponuđači nisu mogli ni da učestvuju - kaže izvor Kurira upoznat sa situacijom koja vlada na tenderima u zdravstvenim ustanovama u Vojvodini.

MIrović ćuti
MIrović ćutifoto: Pokrajinska vlada

Najveća vrednost pojedinačne javne nabavke koju je u 2018. godini dobila firma "Medikom" bila je nabavka magnetne rezonance za Klinički centar Vojvodine i iznosila je 128,4 miliona dinara bez PDV. Isti KC izabrao je "Medikom" i za dobavljača digitalnog angiografskog aparata s dodatnom opremom po ceni od 58,2 miliona dinara, CT aparata za 25,8 miliona dinara, dva C luka za snimanje ležećih pacijenata po ceni od 14,9 miliona dinara, kao i ultrazvučnog aparata kolor doplera po ceni od 2,6 miliona dinara.

I Opšta bolnica Subotica dobrano je sarađivala s firmom "Medikom", kojoj je ustupila tri vredna posla, a ovog dobavljača je u 2018. godini tri puta na tenderu birala i Opšta bolnica Kikinda, dok je na tenderima Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici "Medikom" pobedio dva puta. Iz OB Kikinda i OB Sremska Mitrovica do zatvaranja ovog broja Kurira nismo dobili odgovore na pitanja u vezi s javnim nabavkama koje su dodelili firmi "Medikom".

Sutra: Kome je u 2019. pripalo najviše tendera u pokrajinskom zdravstvu

Mirović ćuti, Gojković negira

foto: Printscreen

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović nije odgovorio na naša pitanja, dok je pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković kazao da su na tržištu zdravstvene opreme na teritoriji Vojvodine ravnopravno zastupljeni svi proizvođači.

- Svi postupci javnih nabavki koji su vođeni u prethodnom periodu su završeni na najtransparentniji način i bez primedbi. Veliki broj opreme isporučile su i druge firme koje posluju na našem tržištu, bez ijedne veće primedbe na račun zdravstvenih ustanova koje su u našoj nadležnosti. Imajući to u vidu, društvo koje ste naveli nije isporučilo opremu kako ste naveli u više od 50 odsto javnih nabavki koje su sprovedene u prethodne tri godine na teritoriji AP Vojvodine - rekao je Gojković.

Brojke

  • 43 javne nabavke sprovele su zdravstvene ustanove u Vojvodini tokom 2018.
  • 22 tendera dobila je firma "Medikom"

U "Medikomu" svi na putu

U firmi "Medikom" rečeno nam je da su svi rukovodioci na putu i da nema ko da nam odgovara na pitanja u vezi s javnim nabavkama, a odgovore nismo dobili ni na pitanja koja smo poslali mejlom.

Okruglo pa na ćoše

Ovako se pravdaju u KCV: Dali smo im 230 miliona, ali nikog ne favorizujemo

U Kliničkom centru Vojvodine, koji je firmi "Medikom" u 2018. dodelio poslove vredne više od 230 miliona dinara, tvrde da kod njih "nema favorizovanja i privilegija pojedinih dobavljača" (?!). - Isključivo se vodimo kvalitetom opreme, njenom cenom, kao i onim što je u tehnološkom procesu rada najvažnije, međusobnim odnosom cene i kvaliteta. Svi postupci javnih nabavki se odvijaju na najtransparentniji način, uz kontrolu ekonomsko-pravnog, kao i stručnog zdravstvenog osoblja KC Vojvodine - kažu u KCV i dodaju da su uspešno sarađivali s najvećim brojem zastupnika medicinske opreme, kao i da su spremni da svoje poslovanje pruže na uvid svim nadležnim organima.

foto: Printscreen

Institut Sremska Kamenica: Specifikacija nije diskriminatorska

U Institutu za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica potvrdili su da su u 2018. firmi "Medikom" dodelili posao nabavke digitalnog angiografskog aparata vrednog 53,9 miliona dinara bez PDV, ali kažu da u tome nema ništa sporno.

- Učestvovala su tri ponuđača, od kojih su dva bila prihvatljiva prema Zakonu o javnim nabavkama. Izabrana je povoljnija ponuda putem kriterijuma najniže ponuđene cene - kaže Aleksandar Redžek, direktor IKVBV Sremska Kamenica.

Bolnica u Subotici: Nismo se prilagođavali ponuđaču

U Opštoj bolnici Subotica kažu da se javna nabavka medicinske opreme finansira od sredstava koje po javnom konkursu dodeljuje Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

- Sve postupke javnih nabavki za medicinsku opremu sprovodimo na najtransparentniiji način. Apsolutno su netačni navodi da je specifikacija bila prilagođena nekom ponuđaču, a u prilog tome govori činjenica da ni u jednom postupku nismo primili zahtev za dodatno pojašnjenje konkursne dokumentacije - naveo je direktor Slobodan Puškar.

Najvredniji poslovi "Medikoma" u 2018. Bolnica Broj tendera Vrednost KC Vojvodine 5 230.188.729 OB Subotica 3 54.002.370 OB Kikinda 3 40.910.400 OB S. Mitrovica 2 34.324.460 Institut za kardiovaskularne bolesti S. Kamenica 1 53.987.445 * Vrednost javnih nabavki u dinarima bez PDV

Čak 68 odsto vrednosti svih javnih nabavki u zdravstvu Vojvodine pripalo je "Medikomu" Firma Udeo u tenderima Beolaser 11% Simens 11% AB trejd 5% Ostali 5% Medikom 68%

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track