FRANCUSKA UKAZALA ČAST SRPSKOM NAUČNIKU: Istoričar Sretenović nagrađen francuskim ordenom za zasluge
Foto: Tanjug/Rade Prelić

naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju

FRANCUSKA UKAZALA ČAST SRPSKOM NAUČNIKU: Istoričar Sretenović nagrađen francuskim ordenom za zasluge

Društvo -

BEOGRAD - Istoričaru i naučnom savetniku Instituta za savremenu istoriju Stanislavu Sretenoviću u Ambasadi Francuske u Beogradu uručen je orden Nacionalnog reda za zasluge, u rangu viteza.

Orden je u ime predsednika Francuske Emanuela Makrona Sretenoviću uručio ambasador Francuske u Beogradu, Frederik Mondoloni.

"Zbog vaših akademskih zasluga, vašoj privrženosti kulturi sećanja i istoriji, zbog vašeg izuzetnog doprinosa trajnosti veza između Francuske i Srbije, u ime predsednika Republike odlikujem vas ordenom Nacionalnog reda za zasluge, u rangu viteza", rekao je ambasador Mondoloni.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Mondoloni je istakao da Sretenović svojim radom doprinosi da se bolje upoznaju i spoznaju odnosi Francuske i Srbije.

Sretenović je zahvalio ambasadoru Francuske i svim osobama koje su mu, kako kaže, omogućile da dođe do francuskog priznanja.

"Osećam neki kontinuitet sa porodičnom tradicijom. Ovo je za mene značajno toliko koliko je i značajna moja zemlja, koja je tokom svoje istorije proživela tragične trenutke zbog ratova", rekao je Sretenović.

Sretenović se školovao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na Katedri za savremenu istoriju. Magistarski rad odbranio je 2000. godine na Univerzitetu u Nansiju, a na temu "Francuska i Kraljevina Jugoslavija 1934-1940". Doktorske studije završio je na Evropskom institutu u Firenci 2006. godine, a teza mu je bila "Francuska i nova Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, 1918-1929; nejednaki međudržavni odnosi".

Aktivno se bavi istraživanjem istorije međunarodnih odnosa i diplomatije, spoljnom politikom zapadnih demokratija i međunarodnom bezbednosti, između ostalog.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track