Najnovije vesti

NAUČNA FANTASTIKA NA FAKULTETU U NOVOM SADU: Devojčica iz Vranja (4) dobiće prvu veštačku ruku odštampanu 3D štampačem u Srbiji! ČUDO NAUKE I TEHNIKE
Foto: AP/Ilustracija

u laboratoriji Fakulteta tehničkih nauka

NAUČNA FANTASTIKA NA FAKULTETU U NOVOM SADU: Devojčica iz Vranja (4) dobiće prvu veštačku ruku odštampanu 3D štampačem u Srbiji! ČUDO NAUKE I TEHNIKE

Društvo

Ruka omogućava hvatanje i prihvatanje predmeta, vožnju bicikla ili prenošenje i pridržavanje stvari

BEOGRAD - Devojčica iz Vranja (4) dobiće prvu veštačku ruku odštampanu 3D štampačem u Srbiji, a veštačka ruka, proteza podlaktice, izrađena je u laboratoriji Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Rukovodilac laboratorije Idealab Vladimir Todorović kaže da je porodica iz Vranja, čije dete ima urođeni nedostatak desne ruke od polovine podlaktice, sa njima stupila u kontakt preko kolega iz Zenice, koji su, uz modifikacije, prvi izveli rešenja proteza povezivanjem sa svetskom zajednicom koja razvija 3D modele i putem veb-platforme "Enabling the future".

foto: Youtube Printscreen

U novosadskoj laboratoriji ubrzo je izrađena prva veštačka ruka pomoću 3d štampača. Nakon prvog probnog sklapanja, naučnici su uvideli potencijalne probleme i kritična mesta i uradili modifikaciju kako bi se smanjila mogućnost iznenadnih otkazivanja pojedinih delova, navodi list. Finalni model poslat je u Vranje porodici devojčice i sa FTN očekuju nove reakcije.

Evo kako to izgleda u praksi
Evo kako to izgleda u praksi foto: AP/Ilustracija

Docent dr Dejan Movrin, rukovodilac projekta izrade veštačke ruke kaže da poseduju najmodernije uređaje za 3D štampu i da će organizovati testiranje ruke i videti da li još nešto može da se koriguje. 

Ruka omogućava hvatanje i prihvatanje predmeta, vožnju bicikla ili prenošenje i pridržavanje stvari.

foto: AP/Ilustracija

Neka sledeća etapa u istraživanju bi bila da devojčica tom rukom može i da piše, odnosno da svi prsti rade odvojeno, ali za to nam treba potpora fondova koji bi finansirali istraživanje, rekao je Movrin.

(Kurir.rs/Tanjug/Blic/Foto: AP/Ilustracija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...