UNOSNI POSLOVI U POKRAJINSKOM ZDRAVSTVU: "Medikom" za pet godina "dobar" 7 miliona evra!
Foto: Printscreen

EKSTRAPROFIT

UNOSNI POSLOVI U POKRAJINSKOM ZDRAVSTVU: "Medikom" za pet godina "dobar" 7 miliona evra!

Društvo -

Firma iz Šapca koja je broj jedan za nabavku medicinskih aparata za zdravstvene ustanove u Vojvodini godinama beleži višemilionski profit, a od 2014. do kraja 2018. ostvarila je neto dobit od 835.737.000 dinara, pokazuju podaci APR

Firma "Medikom d.o.o." iz Šapca toliko se izveštila u dobijanju poslova na tenderima za nabavku medicinske opreme za zdravstvene ustanove da je za pet godina ostvarila čistu zaradu od 835.737.000 dinara, to jest više od sedam miliona evra.

Prema podacima iz finansijskih izveštaja objavljenih na portalu Agencije za privredne registre (APR), firma "Medikom", koja je poslednjih godina dobavljač broj jedan za zdravstvene ustanove u Vojvodini, a o čemu je Kurir pisao, u 2018. godini imala je neto dobit veću od 118 miliona dinara. Višemilionske dobitke nizala je pet godina unazad, a rekordnu zaradu imala je 2016, kada je uknjižila neto dobitak malo manji od 230 miliona dinara. Ništa manje uspešna firma iz Šapca bila je i 2015. godine, kada je bila "dobra" 208.499.000 dinara.

MN: Dominacija "Medikoma"

Podsetimo, firma "Medikom", u vlasništvu šabačkog biznismena Nebojše Jovanića, na tenderima koje su sprovele zdravstvene ustanove u Vojvodini od početka ove godine dobila je 62,5 odsto poslova koji su činili 73 procenta ukupne vrednosti svih tih javnih nabavki. Ista firma je i prošle godine izabrana za najboljeg ponuđača na 22 od ukupno 43 javne nabavke medicinskih aparata za zdravstvene ustanove u Vojvodini, čija je ukupna vrednost iznosila više od pola milijarde dinara.

foto: Damir Dervišagić

Ivan Ninić, direktor Centra za vladavinu prava, kaže da šema s javnim nabavkama u zdravstvu besprekorno funkcioniše već 10 godina i da ova priča s nabavkama u Vojvodini podseća na aferu iz 2009. godine. - Tada je pokrajinska filijala RFZO u Vojvodini napravila određeni fond tzv. slobodnih sredstava koja nisu utrošena na nivou okružnih filijala i sav taj novac usmeren je za nabavku bespotrebnih aparata, od kojih neki nikad nisu ni stavljeni u funkciju jer su bili neodgovarajući. Svaka javna nabavka je tada bila nameštena, a smenjivale su se tri firme, fingirane su ponude, a iste te firme se sada javljaju i u ovoj aferi. To ukazuje da su, bez obzira na vremensku distancu i promenu političkih okolnosti, u sektoru zdravstva ostali isti igrači i očigledno su jači od političkog sistema. I opšte je poznato da je i tada bio dominantan "Medikom" iz Šapca - kaže Ninić.

MN: Kupovali nepotrebne aparate

Podsetimo, 2009. godine otkriveno je da je za dve godine iz Pokrajinskog zavoda za zdravstveno osiguranje bez tendera potrošeno više od 10,5 miliona evra za kupovinu nepotrebne medicinske opreme. Preko privilegovanih firmi, koje su određivali ljudi iz vrha vlasti u Vojvodini, kupovana je nepotrebna oprema po višestruko većim cenama.

U firmi "Medikom" i juče su nam rekli da u kancelariji nema nikoga ko bi mogao da nam da odgovore na pitanja u vezi s javnim nabavkama. Sekretar za zdravstvo Zoran Gojković danima ne odgovara na pitanja Kurira, dok je pokrajinski premijer Igor Mirović rekao da je glavni razlog što je "Medikom" dobio najviše tendera bila njihova najpovoljnija ponuda.

Bolnica Sremska Mitrovica Nikoga ne favorizujemo

Iz bolnice Sremska Mitrovica, koja je firmi "Medikom" u 2018. dodelila dva tendera u ukupnoj vrednosti od 34,3 miliona dinara, tvrde da postupke javnih nabavki sprovode po zakonu: - Nismo favorizovali nijednog proizvođača niti ponuđača, vodeći računa da je predmet nabavke u funkciji obavljanja delatnosti i u skladu s planiranim ciljevima i da predmet nabavke odgovara potrebama naručioca - kažu u bolnici i dodaju da su pored "Medikoma" nabavljali medicinsku opremu i od drugih firmi.

Boks

Zarada "Medikoma" Godina neto dobitak 2018. 118.075.000 din. 2017. 141.827.000 din. 2016. 229.830.000 din. 2015. 208.499.000 din. 2014. 137.506.000 din. Ukupno: 835.737.000 din. (7.082.516 evra)

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track