KURIR OTKRIVA Srpski vojnici dobijaju nevidljive uniforme! Reporterkama Kurira predstavili i nove automatske puške!
Najnovija tehnologija, Foto: Kurir.rs

PONOS

KURIR OTKRIVA Srpski vojnici dobijaju nevidljive uniforme! Reporterkama Kurira predstavili i nove automatske puške!

Društvo -

Na nedavno završenom sajmu prikazan je i rad telekomunikacijskog ometača, a jedna od zvezda sajma bilo je oklopno multifunkcionalno vozilo "Despot", predviđeno za antiteroristička dejstva, ali i hod po minama

Složeni artiljerijski i raketni sistemi, najsavremenije streljačko naoružanje i municija, borbena oklopna vozila, laki avioni, novi radari, ali i nevidljiva materija za srpske vojnike i vozila, zaštitna balistička oprema, borbeni patrolni čamci - samo su delić onog čime raspolaže Vojska Srbije, a retku priliku da zavire u deo arsenala građani su imali na nedavno održanom Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2019" u Beogradu.

foto: Kurir.rs

Posetioci su bili posebno oduševljeni prikazom nevidljive "Jumkove" tkanine koju ne registruju termo-kamere, a koja se koristi za pokrivanje naoružanja i opreme, ali i sa otkrivanjem "Jugoimportovih" lansera raketa "Tamnava", koja je samohodni višecevni modularni lanser, koji za samo nekoliko minuta može da ispali 100 raketa.

foto: shutter

Prikazan je i rad telekomunikacijskog ometača, a jedna od zvezda sajma bilo je oklopno multifunkcionalno vozilo "Despot", predviđeno za antiteroristička dejstva, ali i hod po minama!

foto: Kurir.rs

- Taktičko-tehnički zadaci ovog vozila su antiteroristička dejstva, prevashodno je namenjeno za protivterorističku jedinicu, ali može da posluži i kao vozilo za vezu, za transport vojnika, ali i kao borbeno vozilo. Da objasnim praktično, ako stavite sedam kilograma dinamita ispod jednog točka i ako to eksplodira - vojnicima u vozilu se ništa neće desiti. Ako neko zapuca iz "prage", automatskih pušaka ili baci bombu na vas dok ste u ovom vozilu - ništa se neće desiti. Vrlo je mobilno i savladava i horizontalne i vodene prepreke.

foto: Kurir.rs

Smatram da je "Despot" simbol prkosa i inata naših naroda i pre svega radnika, ono dokazuje da Srbija sa Republikom Srpskom može da napravi proizvod visokog kvaliteta i da dobije najveće ocene svetskih eksperata - objašnjava za Kurir Slaven Ristić, generalni direktor Tehničkog remonta Bratunac, i dodaje da je budućnost namenske industrije Srbije - ogromna.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je velika stvar i što je na sajmu predstavljen i "Erbasov" helikopter H-145M, jedan od devet kojih je Srbija nabavila za potrebe svoje vojske i policije.

- To je zaista najnovija i najsavremenija tehnologija, ali veoma važno je što će naoružanje na tim helikopterima biti od domaćih proizvođača. I učešće u njihovom lancu proizvodnje je velika stvar za Srbiju. Građani su imali prilike da vide i samohodne haubice "Nora" i "Aleksandar", za kojima postoji potražnja i na stranom tržištu. Na sajmu su predstavljene i "Zastavine" automatske puške, ali i modernizovana automatska puška kalibra 762, takođe iz Kragujevca. Domaća proizvodnja, ali i proizvodnja regiona sve više jača, i to je fantastična stvar - kaže Radić za Kurir.

Brojke

  • 13.000 zaposlenih radnika u odbrambenoj industriji ima Srbija
  • 128 izlagača učestvovalo je na sajmu
  • 96 domaćih izlagača bilo
  • 32 izlagača stiglo je iz inostranstva

(Kurir.rs / Jelena Pronić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja