OVO JE SRBIN KOJI JE OSVOJIO MESEC I SPASIO AMERIČKE ASTRONAUTE: Ambasada SAD se zahvalila Milojku Vučeliću dirljivim snimkom (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube Marc F. Pelletier, Ph.D.

srpski genije

OVO JE SRBIN KOJI JE OSVOJIO MESEC I SPASIO AMERIČKE ASTRONAUTE: Ambasada SAD se zahvalila Milojku Vučeliću dirljivim snimkom (VIDEO)

Društvo -

Američka ambasada u Srbiji napravila je dirljiv snimak o velikom Milojku Majku Vučeliću, projektnom menadžeru NASA koji je učinio mogućom misiju "Apollo 11" i samim tim i prvo sletanje čoveka na Mesec u julu 1969. godine.

Ali Vučelić je, takođe, spasio i američke astronaute u misiji "Apolo 13", zbog čega je nagrađen medaljom za hrabrost predsednika SAD Lindona Džonsona za njegovu ulogu kao naučnog savetnika tokom spasavanja .

"Spasao je astronaute", navodi se u snimku.

Milojko Vučelić rodio se 11. juna 1930. u Garešnici u mešovitoj srpsko-hrvatskoj sredini. Otac Joca bio je građevinski inženjer zaposlen kao nadzornik pruge u Državnim železnicama Kraljevine Jugoslavije.

Milojko je diplomirao 1954. godine na Mašinskom fakultetu u Zagrebu. Neko vreme je radio za "Mercedes-Benc" u Nemačkoj, a 1956. godine na poziv rođaka preselio se u SAD sa 50 dolara u džepu, kako je kasnije pričao.

Tamo se zaposlio u fabrici aviona "Cesna", a 1962. u kompaniji "Nort Amerikan Aviejšn", koja je sarađivala s NASA.

Od samog početka učestvovao je na programu "Apollo", a najupamćenija je misija "Apollo 11", u okviru koje je u julu 1969. čovek prvi put stupio na Mesec.

Bio je oženjen Nemicom Inge iz Minhena, doktorkom psihologije, sa kojom je imao dva sina Aleksandra i Nikolu i petoro unučadi.

Preminuo je 8. septembra 2012. godine.

Krajem avgusta u SAD je umro i Nil Armstrong, čovek koji je prvi zakoračio na Mesec.

(Kurir.rs/Telegraf/Foto: Printscreen Youtube Marc F. Pelletier, Ph.D.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track