ONA JE SRPSKA ANA FRANK: Reli se 3 godine skrivala u špajzu u Dečanskoj ulici u Beogradu! O surovom stradanju svoje porodice pisala je krijući (FOTO)
Foto: Printscreen/Facebook

preživela rat

ONA JE SRPSKA ANA FRANK: Reli se 3 godine skrivala u špajzu u Dečanskoj ulici u Beogradu! O surovom stradanju svoje porodice pisala je krijući (FOTO)

Društvo -

Reli Alfandari Pardo (89) jevrejka je rođena u Beogradu 1929. godine.

Kao i veliki broj jevrejskih porodica i njena je tokom Drugod svetskog rata tragično stradala u logoru na Starom sajmištu.

Devojčica je preživela tako što se skrivala u selu Natalinci, zatim kod tuberkulozne krojačice u Aranđelovcu i, na kraju, u jednom špajzu u Dečanskoj ulici u Beogradu.

O svojoj patnji i stradanju njene porodice, Reli je napisala knjige "To je bio samo piknik" i "Živim da preživim".

Ona se u svojim beleškama priseća dana kada su nemačke okupacione snage bez objave rata napale jugoslovensku teritoriju u zoru 6. aprila 1941. godine.

„Dvadeset petog marta vlada potpisuje pakt sa Hitlerom, pakt sa Nemačkom. U kući – dan tuge. Moj otac je gnevan. Dvadeset sedmog marta, građani izlaze na ulice, čitavo jedno more ljudi, ogromne spontane demonstracije protiv potpisivanja pakta. – To je naša zemlja! Kad si deo jednog takvog naroda, nemaš se čega bojati. Ono što je dobro za Jugoslaviju, dobro je i za Jevreje", napisala je ona.

foto: Youtube/Printscreen

Međutim, za razliku od Ane Frank, Alfandari Pardo je uspela da preživi Drugi svetski rat. Emigrirala je u Izrael krajem četrdesetih godina prošlog veka, gde i danas živi, a jednom prilikom je prokomentarisala poređenja sa Anom Frank.

- Ana je bila u sasvim drugačijoj situaciji od mene. Bila sam sama, a ljudi oko mene su me doživljavali kao pretnju i verovatno su u tom trenutku potajno razmišljali da bi bilo bolje da sam mrtva, što je u njihovoj situaciji bilo razmuljivo. Ana Frank je bila sa svojom porodicom - rekla je jednom prilikom.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track