Najnovije vesti

POČEO UPIS OSMAKA U SREDNJE ŠKOLE: Popunjena sva IT odeljenja! Navala i na medicinski, kuvarski i pekarski smer
Foto: Shuterstock

Groznica

POČEO UPIS OSMAKA U SREDNJE ŠKOLE: Popunjena sva IT odeljenja! Navala i na medicinski, kuvarski i pekarski smer

Društvo

Liste želja Na nivou cele Srbije među svršenim osnovcima vlada pomama za smer medicinske sestre, tražene su i ugostiteljsko-turističke škole, ali i zanimanja kao što su frizer, pekar, kuvar i maser

Svršeni osnovci koji su upali u željenu srednju školu juče i danas su obavili upis, a sudeći po njihovom izboru i željama, najtraženija zanimanja i škole među klincima su medicina, IT i gimnazije, za koje je trebalo i najviše bodova, dok su među onima sa slabijim uspehom na vrhu liste želja bile određene zanatske škole.

 

foto: Shutterstock

Svi u kompjuteraše


U prvom upisnom krugu gotovo sva mesta na IT odeljenjima su popunjena, skoro 90 odsto, što govori da među decom vlada pomama za najplaćenijim zanimanjem. Oni koji nisu raspoređeni u prvom upisnom krugu, juče su popunjavali liste želja, a drugi upisni krug zakazan je za četvrtak, dok će dan pre toga saznati u koju srednju školu su raspoređeni.
Kada je reč o gimnazijama, vlada veće interesovanje za društveno-jezički smer, a oni koji su se opredelili za medicinske škole najviše su birali smer medicinske sestre. Među decom su veoma popularni i smerovi kao što su kuvar, maser, pekar, vozač i fizer.
Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže za Kurir da je u prestonici pomama za gimnazijama, a na nivou cele Srbije za IT odeljenjima, medicinom i ugostiteljsko-turističkim školama.

 

foto: Shutterstock

Medicinska tražena


- Za gimnazije u Beogradu je bilo potrebno dosta poena, od 80 pa do sto, a najpopularnije su Treća, Prva, Četrnaesta, Trinaesta i Deveta beogradska gimnazija. Bila je tražena i Vazduhopolovna akademija. Pored gimnazije, deca iz prestonice birala su i medicinske škole, ali i Tehničku školu "Nikola Tesla". U Beogradu se za gimnazije tražilo mesto više, dok je u manjim gradovima slaba zainteresovanost dece za upis u te škole - objašnjava Antić.

 

foto: Zorana Jevtić

Prema njegovim rečima, gotovo 90 odsto mesta na IT smerovima je popunjeno, a taj sektor je izuzetno tražen na nivou cele zemlje.
- Tu je bilo potrebno od 80 bodova za upis pa nadalje, sve zavisi od grada do grada. Pomama je za medicinskim školama na nivou cele Srbije, tu je bilo neophodno ostvariti minimum 83 poena za upis. Veliko je interesovanje i za ugostiteljsko-turističke škole, gde je minimum za upis 83 bodova. U unutrašnjosti Srbije među budućim srednjoškolcima vlada interesovanje i za ekonomske škole - priča naš sagovornik i dodaje da su tražena i ogledna zanimanja kao što su kuvar, pekar, maser i frizer, dok je slab odziv za kožarstvo, obućara, krojača.


Brojke
76 hiljada mesta u srednjim školama bilo je na raspolaganju
50 bodova najmanje je neophodno za rangiranje pri upisu


Kalendar
- 8. i 9. jul upis u srednje škole u prvom upisnom roku
- 8. jul popunjavanje i predaja liste želja za drugi upisni krug
- 10. jul objavljivanje rasporeda učenika po školama u drugom upisnom krugu
- 11. jul upis učenika u drugom upisnom krugu


Najtraženije škole i smerovi
- medicina
- IT smerovi
- kuvari
- ugostitelji
- ženski frizer
- maser
- optičar
- vazduhoplovna akademija
- pekar

 

Kurir.rs/ Mina Branković
Foto: Shuterstock, Zorana Jevtić

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...