Najnovije vesti

ODLIČNA VEST ZA SRBIJU, INTERESI DRŽAVE USPEŠNO ODBRANJENI Mali: Poreska uprava tzv. Kosova nije primljena u IOTA
Foto: Tanjug/Rade Prelić

još jedna potvrda nelegitimnosti tzv. kosovskih institucija

ODLIČNA VEST ZA SRBIJU, INTERESI DRŽAVE USPEŠNO ODBRANJENI Mali: Poreska uprava tzv. Kosova nije primljena u IOTA

Društvo

Dokazali smo da se ništa na silu i bez dogovora sa zvaničnim Beogradom ne može postići, rekao je ministar

BEOGRAD - Poreska uprava Srbije uspešno je odbranila stav da Poreskoj upravi tzv. Kosova nije mesto u Intra-evropskoj organizaciji poreskih administracija (IOTA), saopštio je danas ministar finansija Siniša Mali.

"To je odlična vest za Srbiju i još jedna potvrda da smo uspeli da i na ovaj način potvrdimo nelegitimnost tzv. kosovskih institucija. Naime, dokazali smo da se ništa na silu i bez dogovora sa zvaničnim Beogradom ne može postići", rekao je Mali, navodi se u saopštenju ministarstva.

On je napomenuo, dodaje se, da je trajna politika Srbije pronalaženje kompromisnog i trajnog rešenja za pitanje Kosova, ali i da je neophodno poštovanje međunarodnog prava.

"Po važećoj Povelji IOTA članice ove organizacije mogu biti samo države priznate od strane Ujedinjenih nacija", istakao je ministar Mali i dodao da će se Srbija i u budućnosti svim snagama boriti da sačuva institucionalni legitimitet svojih državnih organa.

Delegaciju Poreske uprave Republike Srbije u Briselu činile su direktorka Dragana Marković i glavna kontakt osoba za IOTA Snežana Ilić, koje su se uspešno izborile sa ovim pitanjem, te Poreska uprava tzv. Kosova nije primljena u tu značajnu međunarodnu organizaciju, kaže se u saopštenju.

Generalna skupština IOTA održana je u periodu od 1. do 5. jula 2019. godine, a o članstvu se odlučivalo tajnim glasanjem. Poreska uprava Republike Srbije je članica ove organizacije od 2002. godine od kada aktivno učestvuje u njenom radu.

IOTA je organizacija koja pruža podršku i pomoć zemljama članicama u unapređenju njihovih poreskih administracija. Njena misija je, objašnjavaju u ministarstvu, da pruži širok forum za diskusiju o praktičnim poreskim pitanjima, promoviše saradnju između poreskih administracija u evropskom regionu, identifikuje dobru praksu i ohrabri njenu primenu, kao i da podrži razvoj poreskih administracija zemalja članica, u skladu sa njihovim posebnim potrebama. IOTA, dodaje se, trenutno ima 44 članice.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...