OVO SU SUPERMENI KOJI ŽIVE TU PORED NAS: Ana je rođena bez leve ruke a slika, Slavica ima svoju decu, ali kao hranitelj podiže i tuđu! Njihove priče su neverovatne
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

DIVAN DAN U BAŠTI JEVREMOVAC, obeležen Svetski dan stanovništva

OVO SU SUPERMENI KOJI ŽIVE TU PORED NAS: Ana je rođena bez leve ruke a slika, Slavica ima svoju decu, ali kao hranitelj podiže i tuđu! Njihove priče su neverovatne

Društvo -

BEOGRAD - Svetski dan stanovništva, 11. jul, obeležen je danas u botaničkoj bašti Jevremovac u Beogradu, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević poručio je da vlada želi da izgradi državu po meri svih svojih građana.

Danas je obeležen i dan Ministarstva za rad, jer su građani, kako kaže Đorđević, upućeni upravo na to ministarstvo, a tokom skupa se govorilo o problemima, ali i o dobrim primerima iz prakse koji su u nadležnosti tog ministarstva.

"Mi želimo da izgradimo državu po meri svojih građana i mi u Vladi Srbije, svako u svom segmentu, radi na tome i nastavićemo da radimo kako bi svi građani imali lepši život", rekao je Đorđević.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Primer hrabrosti i jake volje svakako je solistkinja opere Srpskog narodnog pozorišta Nataša Tasić Knežević, koju je OEBS 2012. godine proglasio za najistaknutiju Romkinju na svetu u oblasti kulture. Ona je rekla da je od malih nogu nailazila na barijere zbog svog porekla, ali da je samo jakom voljom i željom dostigla svoj cilj. Dodaje da su danas stvari drugačije, ali da još postoji diskriminacija Roma.

Na današnjoj svečanosti svoje priče izneli su mnogi, pa je svoj put do Srbije i život danas u našoj zemlji podelio i Pisvan Karoks, maloletni migrant iz Iraka, koji kaže da pored svih probelema sa kojima se suočio danas živi ispunjen život Srbiji.

Ana Simanić Tomić, rođena bez leve ruke, danas je uspešan slikar i slikarstvo je, kako kaže, njena ljubav. Sada je uspešna u svom poslu i bavi se pozivom koji je ispunjava.

Miodrag Hadži Pešić, po profesiji grafički dizajner, član udruženja likovnih i primenjenih umetnika i dizajnera Srbije, 2012. godine ostao je bez porodice, adrese, zdravstvenog osiguranja i novca. Obratio se za pomoć Ministarstvu za rad koje mu pružilo sve što je potrebno da doživi starost. Sada živi ispunjenim životom u Domu za stara lica na Karaburmi i uz pomoć stručnih lica, kaže, prevazilazi sitne dnevne probleme.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Još jedan primer dobre prakse, kako su naveli iz resornog ministarsva, jeste porodica Slavice Đurđević, koja se bavi hraniteljstvom više od deset godina i kroz čiji dom je prošlo više mališana.

"Mi negujemo tradicionalne vrednosti i pored svoje biološke dece, odlučili smo se na hraniteljstvo i želeli smo da dokažemo da sve možemo", rekla je Djurđević.

Tokom jula meseca 1987. godine, svetska populacija dostigla je broj od pet milijardi stanovnika. Tada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija uvrstila ovaj datum u kalendar svetskih manifestacija i svake godine se obeležava na drugu temu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track