Najnovije vesti

KURIR SUTRA POKLANJA IKONU SVETIH APOSTOLA PETRA I PAVLA: Obeležavamo Petrovdan
Foto: Kurir

ikona u zlatotisku kao poklon

KURIR SUTRA POKLANJA IKONU SVETIH APOSTOLA PETRA I PAVLA: Obeležavamo Petrovdan

Društvo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Tim povodom Kurir svim čitaocima poklanja IKONU SVETIH APOSTOLA PETRA I PAVLA u zlatotisku s molitvom.


Običaji širom Srbije


Na Petrovdan su česti sabori, a običaj je da se pale lile, velike vatre koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Deca pripreme savijenu brezovu koru u koju naguraju slamu, zapale je i obilaze torove i kolibe. Paljenje vatre i lila simbolizuje vreme kada su carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih.


Nekada je narod rano ujutro na ovaj dan stoku prskao vodom da bi bila zdrava, a čobani su pleli vence i stavljali ih stoci na rogove.


Na Petrovdan se ništa ne radi u polju, naročito se ne uprežu konji u kola.


Opšti je običaj kod Srba u Vojvodini da se do Petrovdana nisu smele seći jabuke nožem, niti se smelo jabukama loptati ili pak udarati jabuku jednu o drugu, jer se verovalo da će, ako se to čini, padati krupan grad i uništiti useve.


U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osveštenje.


Opšti je običaj da se za Petrovdan mese kolači sa jabukama koje se zovu petrovače.

 

foto: Kurir

(Promo - tekst / Foto: Kurir)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...