DONACIJA OPREME ZA INSTITUTE U VOJVODINI: Dogodine bez lista čekanja za zračenje!
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Onkologija Donacija opreme za institute u Vojvodini

DONACIJA OPREME ZA INSTITUTE U VOJVODINI: Dogodine bez lista čekanja za zračenje!

Društvo -

U Vojvodini od početka 2020. godine više neće biti lista čekanja za zračenje, jer će tada u funkciji biti ukupno šest akceleratora, odnosno aparata za zračenje, od toga pet u Institutu za onkologiju i jedan u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, najavio je juče ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ministar je zajedno sa pokrajinskim sekretarom za zdravstvo Zoranom Gojkovićem posetio institute z Sremskoj Kamenici, gde su u toku radovi na proširenju kapaciteta, odnosno nabavka dva nova ackeleratora, jedan skener i sve prateće opreme.

- Radovi su u toku, za pacijente imamo obećanje da će do 30. novembra sve biti gotovo. Oprema je sva stigla, dva akceleratora, skener, sva prateća oprema, plus građevinski radovi, koji nisu nimalo jednostavni, jer da bismo postavili svu ovu opremu, postoje posebne procedure koje moraju da se sprovedu, jer ovi aparati mogu samo u tim uslovima da rade - rekao je Lončar i dodao da je vrednost radova u institutima u Sremskoj Kamenici 6,5 miliona evra.

Ministar je naglasio da je najvažnije da se pacijenti javljaju na vreme lekaru kako bi se na vreme otkrile neke od najtežih bolesti, poput karcinoma, i kako bi lekari mogli što pre da ih izleče od malignih bolesti.

(Kuri.rs/J. P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track