Najnovije vesti

DOMAĆICA IZ POŽAREVCA VASE (49) OSVOJILA JE BESPLATNO PUTOVANJE U PERU I SVE JE LIČILO NA SAN: Ispostavilo se da je igra lažna, podmetnuli joj drogu u torbu i završila na robiji! A sad ne može ni nazad u Srbiju
Foto: Printscreen Facebook, Profimedia

godinama se bori da se vrati kući ćerkama u srbiju

DOMAĆICA IZ POŽAREVCA VASE (49) OSVOJILA JE BESPLATNO PUTOVANJE U PERU I SVE JE LIČILO NA SAN: Ispostavilo se da je igra lažna, podmetnuli joj drogu u torbu i završila na robiji! A sad ne može ni nazad u Srbiju

Društvo

Filmska priča Požarevljanke nalik onoj Nikol Kidman u kao u čuvenoj seriji Bangkok hilton... Prevara joj upropastila život, robijala 7 godina a ni posle zatvora ne može u Srbiju jer nema ni pasoš, ni pare

POŽAREVAC - Prethodnih osam godina života Vase Radović (49), domaćice iz Požarevca, mogle bi da posluže kao scenario za filmsku dramu, sa brojnim zapletima u koje je, tvrde njeni prijatelji, upadala ni kriva, ni dužna.

 

Ova nesrećna žena od 2011. nalazi se u Limi, u Peruu, odakle nikako ne uspeva da se vrati u svoj Požarevac. A, tamo je, objašnjavaju njeni poznanici, dospela na prevaru, preko lažne nagradne igre u kojoj je, navodno, osvojila besplatno putovanje. O čemu se radi, bilo joj je jasno tek kad joj je pri povratku u prtljag podmetnuta droga, zbog čega je osuđena na 10 godina zatvora, pišu Novosti.

 

foto: Profimedia

Posle sedam godina peruanskog zatvorskog pakla, Vase je puštena uslovno, ali od tada ne uspeva da se vrati u Srbiju. Nikako nije mogla da sakupi novac za kartu, jer je zarađivala jedva da preživi, rizikujući da je zbog rada na crno vrate nazad u zatvor. U pomoć su priskočili porodica i prijatelji, koji su sakupili 1.200 evra za avionsku kartu. Međutim, morala je da čeka na izdavanje pasoša i, u tom čekanju, karta je istekla i propala.

 

foto: TV Pink Printscreen

Međutim za slučaj je čuo Slobodan Vasić, organizator brojnih humanitarnih akcija.

- Za kratko vreme skupljeno je 530 evra za avion od Lime do Beograda, sa presedanjima u Madridu i Beču. Učesnik svih naših akcija Đorđije Bojatović dao je 200 evra, jedna žena iz Švajcarske 85, toliko Požarevljanka koja živi u Indiji. Skupljen je i ostatak i karte su kupljene, a ostalo je i 10.000 dinara da Vase ima za prvo vreme, kad se vrati, a našli smo joj i posao - kaže Slobodan.

Vase nije imala pasoš jer je davno istekao, ali joj je Slobodan preko našeg konzulata u Argentini, jer ga u Peruu nema, obezbedio putni list - pasovan. Međutim, kad je 9. jula ušla u avion za Madrid, obezbeđenje "Er Evrope" izvelo ju je napolje jer nema vizu za Španiju. Slobodana ovo čudi, jer ona bi u Madridu bila samo u tranzitu, na putu za Beč. Međutim, njen povratak je propao, a propale su i karte za koje nema povrata novca, jer su najjeftinije.

 

foto: EPA

Jedini izlaz koji Vase sada ima jeste pomoć našeg konzulata, jer pasoš i dalje nema, a nema ni novca.

- Čudno je da je država Peru već nije deportovala o svom trošku, kao što se to, inače, radi. Čudno je i što nam niko nije rekao, kad smo kupovali karte, da je potrebna španska viza. Pošto je sve propalo, poslao sam dopis našem konzularnom odeljenju u Ministarstvu inostranih poslova i molio ih da pomognu, ali odgovora od njih nema - kaže Slobodan.

 

Ćerka: Samo da se mama vrati

 

Kada je Vase otišla u Peru, u Požarevcu su ostale njene dve ćerke, tada od 23 i 25 godina.

- Prvo smo sestra i ja izgubile oca, koji je preminuo, a onda nam je majka otišla u Peru i odatle nikako ne može da se vrati. Nadamo se da će naš konzulat da pomogne i da nam je vrati kući, jer drugačije to nije moguće - kaže Ivanka, Vasina ćerka. Pošto im se majka vrati, kaže da su spremne da pokrenu postupak protiv organizatora lažne nagradne igre, koja je njihovu majku odvela pravo u pakao peruanskog zatvora.

 

foto: AP

Pokretač akcije za pomoć je njena prijateljica Vesna Đukić Delić, koja se sa njom poznaje 20 godina.

- Vase je divna žena, ali je imala tu nesreću da nasedne na lažnu nagradnu igru. I pokojni muž joj je bio divan čovek. Žao mi je i nje i njenih ćerki, jer ova agonija nikako da se razreši i da Vase dođe kući, u svoj Požarevac - kaže Vesna.

 

(Kurir.rs/Večernje novosti/D. Novković)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...