Najnovije vesti

DALEKO OD DOMA OBELEŽEN VELIKI PRAZNIK: U Čikagu proslavljeno 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve za koju se izborio Sveti Sava (FOTO)
Foto: Serbian Times/Goran Pikula

u manastiru svetog save u Libertivilu

DALEKO OD DOMA OBELEŽEN VELIKI PRAZNIK: U Čikagu proslavljeno 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve za koju se izborio Sveti Sava (FOTO)

Društvo

U manastiru Svetog Save u Libertivilu juče je prigodnom liturgijom obeleženo osam vekova otkako je svetac čije ime nosi ova bogomolja nedaleko od Čikaga od vaseljenskog patrijarha dobio autokefalnost za Srpsku pravoslavnu crkvu.

Princ koji je postao monah i na kraju svetitelj je prešao dalek i težak put do tog priznanja, sve dok godine 1219. nije ubedio Vaseljenskog patrijarha Manojla Prvog i nikejskog cara da odobre samostalnost srpske crkve sa statusom arhiepiskopije.

foto: Serbian Times/Goran Pikula

Sava je nakon toga postao i prvi arhiepiskop SPC, a upravo na taj put i borbu juče su nas svojom službom i besedama podsetile vladike i oci Srpske, ali i Grčke i Ruske pravoslavne crkve, koji su bili gosti na jučerašnjoj proslavi, koja je ove godine obeležena u okviru redovnog Crkveno-narodnog Sabora. Valja napomenuti da je među gostima bio i Iguman Svete srpske carske lavre, manastira Hilandara, Metodije.

foto: Serbian Times/Goran Pikula

Nakon liturgije, koju su saslužila četiri episkopa SPC koji stoluju na američkom kontinentu, novogračanički i srednjezapadnoamerički Longin, zapadnoamerički Maksim, istočnoamerički Irinej i kanadski Mitrofan, okupljenim vernicima na platou ispred manastira se obratio domaćin, vladika Longin,koji je istakao značaj svetosavskog puta i zahvalio prisutnima na dolasku, a onda uručio orden Svetog Save arhiepiskopu Dimitroisu, poglavaru Grčke pravoslavne crkve u Americi.

Arhiepiskop je istakao da je rodom iz Soluna i da vrlo dobro zna kakvo vekovno prijateljstvo veže dva naroda, grčki i srpski, što i njihove crkve čini bratskima.

foto: Serbian Times/Goran Pikula

Nakon njega vrlo zanimljiv govor je održao mitropolit Kalist, arhiepiskop Pravoslavne crkve Velike Britanije, podsetivši se vremena kada je pre 60 godina primio pravoslavlje kao svoju religiju. On je konstatovao kako je pravoslavna crkva i vera mnogo jača danas nego što je bila prilikom njegovih prvih dolazaka u manastir Svetog Save u Libertivilu, o čemu govori i broj ljudi koji su došli na pričešće.

Nakon pričešća i celivanja moštiju Svetog Mardarija, narod i sveštenstvo su se uputili u kamp, gde je organizovan prigodan kulturno umetnički program i zakuska. Prisutni su mogli da čuju jedinu srpsku guslarku, Bojanu Peković iz Kraljeva, čiji je glas naterao suze na oči starijim gostima, zatim da uživaju u muzikalnim sestrama Radović, ali i drugim umetnicima koji su uveličali ovaj praznik.

(Kurir.rs/Serbian Times)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...