Najnovije vesti

MOGUĆE KADROVSKE PROMENE U SPC: Vladika Maksim seli se u Pariz?
Foto: Printscreen

Izvesno

MOGUĆE KADROVSKE PROMENE U SPC: Vladika Maksim seli se u Pariz?

Društvo
16:36h

Kandidati Episkop zapadnoevropski Luka već je duže vremena bolestan, moguće je da će čelo njegove eparhije biti postavljen neko drugi

Sasvim je izvesno da će na narednom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve biti određenih kadrovskih promena, za razliku od prethodnog zasedanja. Jedna od izvesnih promena je i ta da će sadašnji episkop zapadnoamerički Maksim iz Amerike preći u Evropu, i to na čelo eparhije zapadnoevropske, saznaje Kurir.

Prema rečima našeg izvora iz vrha SPC, ovo, ali i situacija na Kosovu i Metohiji, teme su koje bi mogle da dovedu i do eventualnog vanrednog zasedanja Sabora SPC u novembru, ali to još uvek nije poznato.

foto: Stefan Jokić

Tražio da ga penzionišu

- Poznata je činjenica da je sadašnji episkop zapadnoevropski Luka već duže vremena bolestan. Vladika je nekoliko puta tražio da ga penzionišu, ali je to Sabor odbijao. Episkop Maksim je mogući pretendent, odnosno kandidat za vladiku zapadnoevropskog, sa sedištem u Parizu - priča Kurirov izvor. On dodaje da je drugi pretendent jedan arhimandrit iz Eparhije bačke, ali da je još uvek neizvesno koga će srpski episkopi izglasati i kome će dodeliti zapadnoevropsku eparhiju. - Episkop Luka kao svog naslednika i zamenika vidi vladiku Maksima, koji je čest gost kod njega u Parizu i veoma je naklonjen bolesnom episkopu. Vladika Maksim je na Vidovdan boravio u Parizu, gde je na ekskurziju poveo i učenike Prizrenske bogoslovije. Maksim je tada po blagoslovu episkopa Luke u Parizu služio i vidovdansku liturgiju - navodi Kurirov izvor.

foto: eparhija zapadnoevropska

Bilo bi mu lakše

Prema njegovim rečima, episkopu Maksimu bi ova promena išla naruku. - Njemu bi to bilo lakše, s obzirom na to da bi bio bliže Beogradu, budući da je redovni profesor na Bogoslovskom fakultetu - dodaje izvor.

Nema snage I ranije tražio da se povuče

Vladika zapadnoevropski Luka je u više navrata izrazio želju za penzionisanjem. - Bilo je nekih predloga ranije da se penzioniše jer je jako bolestan i nema toliko snage da se bavi eparhijom. Bilo je reči da će na majskom zasedanju Sabora biti rešeno to pitanje, ali o tome nije bilo reči. Međutim, sve je izvesnije da će to biti jedna od glavnih tema narednog zasedanja najvišeg crkvenog tela - otkriva naš izvor.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Printscreen, Stefan Jokić, Eparhija zapadnoevropska

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...