IVANKA POPOVIĆ, REKTORKA BEOGRADSKOG UNIVERZITETA: Ne vršiti pritisak na Odbor za etiku u slučaju doktorata Malog
Foto: Kurir TV

treba mu dozvoliti da radi svoj posao

IVANKA POPOVIĆ, REKTORKA BEOGRADSKOG UNIVERZITETA: Ne vršiti pritisak na Odbor za etiku u slučaju doktorata Malog

Društvo -

Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu (BU), izjavila je danas da ne treba vršiti pritisak na Odbor za profesionalnu etiku BU, već da mu treba dozvoliti da radi svoj posao kada je reč o slučaju doktorata ministra finansija Siniše Malog.

Ona je ocenila da su izjave, poput one akademika Dušana Teodorovića u kojima se tvrdi da Odbor za profesionalnu etiku nema hrabrosti da preseče i zvanično potvrdi da je doktorat ministra finansija plagijat, neprimerene, uvredljive i da predstavljaju vid pritiska na to telo, prenosi N1.

Rektorka je pohvalila "prilježnost" u radu univerzitetskog Odbora za profesionalnu etiku i njegovu odluku da doktorat Malog vrati Fakultetu organizacionih nauka na ponovno odlučivanje ocenila kao način da se iskoriste svi resursi i utvrde sve činjenice kako bi se na kraju donela ispravna odluka.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Podsetimo, stručna komisija FON zaključila je u maju ove godine da Mali nije plagirao svoj doktorski rad, a da je oko sedam odsto teksta bez navedenog izvora. Komisija je tada zaključila "da je kandidat ispunio sve zakonski propisane uslove i utvrdila da predmet, ciljevi, hipoteze, metodologija, rezultati i naučni doprinosi disertacije nisu osporeni ni na jednom mestu, niti ijednim validnim argumentom ili dokazom".

Naučno-nastavno veće FON usvojilo je potom izveštaj ove komisije o doktoratu Malog. Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost na osnovu mišljenja komisije FON došao je do zaključka "da je doktorat Siniše Malog autentičan i nesporan" i "da je ova komisija stavila je tačku na polemike u vezi sa ovom doktorskom disertacijom".

(E. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track