Najnovije vesti

DOSTA STE SE HLADILI! TROPSKI TALAS STIŽE U SRBIJU U SUBOTU 20. JULA: Najgore će biti besane tropske noći sa 20 stepeni!
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

dan kada se vraća pravo leto

DOSTA STE SE HLADILI! TROPSKI TALAS STIŽE U SRBIJU U SUBOTU 20. JULA: Najgore će biti besane tropske noći sa 20 stepeni!

Društvo

Indeks UV zračenja biće visok, čuvajte se opasnog sunca usred dana 

BEOGRAD - Posle smene tropskih temperatura, olujnog nevremena u nekoliko navrata, te maltene jesenjih dana, polako nam se vraća leto, ali stabilno vreme neće potrajati dugo.

 

- Do kraja sedmice nas očekuju prosečne letnje temperature koje će, kako se budemo bližili vikendu, biti i preko 30 stepeni, ali opet će biti nestabilno, uz moguće pljuskove sa grmljavinom. Od sledeće sedmice nam dolazi stabilnije vreme, ali i tropske temperature - rekao je za list meteorolog Đorđe Đurić.

 

foto: Dragana Udovičić

Temperature će biti prijatne letnje, ali se narednih dana treba ozbiljno pripaziti UV zračenja pošto će indeks oscilirati između osmog i devetog podeoka, odnosno biće u kategoriji “vrlo visok”, te se u najtoplijem delu dana ne preporučuje preterano izlaganje sunčevim zracima.

 

foto: RHMZ Printscreen

Kako dodaje Đurić, “u četvrtak će u prepodnevnim satima u Vojvodini postojati uslovi za pljuskove sa grmljavinom, a poslepodne i uveče oni će biti mogući i u drugim delovima Srbije”.

 

Red sunca, red oblaka stoji i u najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda za petak i subotu, dok bi u nedelju svi mirno mogli da pohrle na omiljene srpske plaže i bazene pošto će sunce konačno jače zasijati, a ne očekuju se nikakve padavine.

 

foto: Beta/Miloš Miškov

Od naredne nedelje, ako ne bude nekih neočekivanih preokreta te prodora nekog nenajavljenog hladnog talasa, leto će se ponovo vratiti unaše krajeve, pa ćemo možda i desetak dana uživati sa temperaturama iznad 30 stepeni. Probleme bi, posebno u većim gradovima, mogle da prave tropske noći tokom kojih se živa u termometru neće spuštati ispod 20. podeoka.

 

Jun ove godine bio je najtopliji u Srbiji ikada (u Beogradu smo imali čak 13 tropskih noći sa preko 20 stepeni), ako se gledaju minimalne temperature vazduha, a treći najtopliji prema srednoj dnevnoj temperaturi.

 

foto: Beta/Dragan Gojić

Protekli mesec obeležile su i padavine, a ostaće zapisano da je u Borči (Beograd), 23.6.2019. palo 112,4 litara kiše po metru kvadratnom.

 

Pre samo mesec dana imali smo izlivanje mnogih reka, Sava i Dunav su bili iznad granice redovne odbrane od poplava, a sada samo što nisu “isparile”. Vodostaj Save u Beogradu je trenutno ispod 200 centimetara, odnosno čak tri i po metra manje nego sredinom juna.

 

foto: Beta/Dragan Gojić

 

Rekordi

44,9 stepeni je rekordna temperatura u Srbiji i izmerena je 24.7.2007. u Smederevskoj Palanci.

43,6 stepeni je izmereno 24. jula 2007. i to je najtopliji dan u Beogradu svih vremena.

2018. godina bila je najtoplija godina od kada se vrše meteorološka merenja u Srbiji.

 

(Kurir.rs/Blic)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...