ŽDERAČI!  KRKANLUK POLITIČARA PLAĆAMO 1,9 MILIONA EVRA:  Samo alkoholna pića i vina biće plaćena čak 15,85 miliona dinara! A to nije sve
Foto: Dado Đilas, Printscreen

IZJELICE

ŽDERAČI! KRKANLUK POLITIČARA PLAĆAMO 1,9 MILIONA EVRA: Samo alkoholna pića i vina biće plaćena čak 15,85 miliona dinara! A to nije sve

Društvo -

Uprava za zajedničke poslove republičkih organa ne štedi novac građana kad je u pitanju godišnja nabavka mesišta, slatkiša i žestine za državne funkcionere, službenike i njihove goste

Sudeći prema Planu javnih nabavki za 2019. godinu, koju je osmislila Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, političari i državni službenici će na iće i piće ove godine spiskati 222,7 miliona dinara iz državnog budžeta, odnosno oko 1,9 miliona evra, saznaje Kurir.

Da se vodilo računa o kvalitetu ishrane zaposlenih u ministarstvima, Narodnoj skupštini i drugim državnim institucijama, vidi se po tome što će najviše novca, čak 61,5 miliona dinara, biti potrošeno na različite vrste mesa i ribe. Do kakvih sitnih detalja se išlo u planiranju, vidi se i po tome što se, osim svinjetine, piletine i junetine, kao posebna stavka našlo sveže mlado meso. Na ovu namirnicu, za koju je teško reći šta ona podrazumeva, biće potrošeno 6,2 miliona dinara.

foto: Shutterstock

Kako im ne bi pozlilo od toliko proteina, zaposleni u državnoj upravi će sve to mesište moći da zaliju mlekom, za koje će biti potrošen 26,1 milion dinara.

Pored proteina, ozbiljno se vodilo računa i o vitaminskoj ishrani, pa je za sveže voće i povrće za potrebe zaposlenih u republičkim organima namenjeno 23,9 miliona dinara.

Svesni "ogromne količine posla" koju obavljaju državni službenici i koliko će im energije trebati da ga završe, temeljno je planiran i doručak, pa će za jaja i kobasice biti izdvojeno 11,9 miliona dinara. S obzirom na to da u proseku jaje u prodavnicama košta 13 dinara, a u Planu javnih nabavki piše da će na jaja biti potrošeno 6,5 miliona dinara, to znači da će birokrate i njihovi gosti pojesti pola miliona jaja.

A kakav bi to obrok bio bez deserta, pa će zato i na slatkiše iz državne kase otići 16,9 miliona dinara.

foto: Marina Lopičić

Kad im od tolike hrane ponestane koncentracije za posao, red je da se napravi pauza za kafu, a koliko će tih pauza biti, vidi se po tome što je nabavka kafe jedna od vrednijih stavki u Planu javnih nabavki i iznosi 19,1 milion dinara. Ako se uzme u obzir da jedna domaća kafa u restoranu u Narodnoj skupštini košta sedam dinara, to znači da u Upravi za zajedničke polove računaju da će za godinu dana državni službenici popiti 2,7 miliona kafa i napraviti isto toliko pauza.

A gde je kafa, tu je i voda, pa su za nju planirali da izdvoje 25,5 miliona dinara. Kako ne bi bili uskraćeni ni oni koji imaju potrebu da stres od "tolikog rada" neutrališu čašicom žestine, država će potrošiti još 15,85 miliona dinara za nabavku alkohola i vina.

foto: Printscreen

Uprava za zajedničke poslove Kupujemo u skladu sa zahtevima

U Upravi za zajedničke poslove republičkih organa kažu da pružaju i naplaćuju redovne ugostiteljske usluge za potrebe zaposlenih u državnoj upravi, odnosno Vladi, Skupštini, ministarstvima, posebnim organizacijama i drugim državnim organima. - U oblasti ugostiteljsko-protokolarnih usluga Uprava je u obavezi da, u skladu sa zahtevima korisnika, obezbedi i pruži ugostiteljsko-protokolarne usluge na najvišem nivou kako u pogledu kvaliteta, tako i u pogledu kvantiteta usluga u određenim poslovnim objektima republičkih organa (Vlada, Narodna skupština, Palata Srbija, Predsedništvo Republike, Klub poslanika i dr.) u kojima se organizuju i obavljaju protokolarne aktivnosti prilikom poseta stranih delegacija, održavanje međunarodnih konferencija, prijema povodom značajnih datuma, kao i održavanje drugih aktivnosti prema zahtevima korisnika - ističu u Upravi.

Ranka Savić

DA MANJE JEDU, VIŠE BI BILO ZA PLATE

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, kaže da kada kao predstavnik radnika traži povećanje plata, uvek dobija odgovor da nema para.

- Moj odgovor njima je - ima para, ali se budžet troši neracionalno, troši se na javne nabavke poput hrane i pića za državne institucije. Imali smo primere trošenja para u Narodnoj skupštini, Narodnoj banci, a i lokalne samouprave masovno troše budžetska sredstava. Ono što je naročito porazno jeste činjenica da se budžetske pare troše i na saniranje enormnih gubitaka javnih preduzeća. Sa racionalnijim korišćenjem budžetskih sredstava stekli bi se uslovi da se vrlo ciljano povećaju plate onima koji odlaze u zemlje EU, poput lekara, medicinskih sestara, inženjera - naglašava Savićeva.

foto: Beta/Nenad Petrović

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track