A GDE JE DRAŽA SAHRANJEN? Posle ovog pitanja Tito je ćutao, a Jovanka Broz je pocrvenela...  ALI TO NIJE ONO ŠTO JE NAJVIŠE ŠOKIRALO PRISUTNE već ono što je Tito ispričao o Draži!
Foto: Profimedia

NA DANAŠNJI DAN pre 73 godine UBIJEN je VOĐA ČETNIČKOG POKRETA

A GDE JE DRAŽA SAHRANJEN? Posle ovog pitanja Tito je ćutao, a Jovanka Broz je pocrvenela... ALI TO NIJE ONO ŠTO JE NAJVIŠE ŠOKIRALO PRISUTNE već ono što je Tito ispričao o Draži!

Društvo -

Prošlo je tačno 73 godine od smrti vođe četničkog pokreta Dragoslava Draže Mihailovića.

NAJVEĆA TITOVA TAJNA

Čuveni doktor Predrag Lalević, prvi anesteziolog u posleratnoj Jugoslaviji i poslednjih 16 godina lični lekar Josipa Broza Tita otkrio je svojevremeno u razgovoru za Nedeljnik da je poslednja Titova tajna bila gde je, zaista, sahranjen Draža Mihailović.

Doktor Lalević se prisetio i jednog razgovora na "Galebu" - prisutni su bili samo Miloš Minić, Jovanka i Tito, i njegov lekar. "Tito se okrenuo Miniću: A sećaš li se kako smo išli na pregovore s Dražom?

Tada još nije bilo borbe četnika i partizana.

Svi komandanti su došli na sastanak sa Dražom. Oni se žale kako nemaju para, kako im treba za hranu. Jedan Dražin vojnik je sedeo na kraju sobe i nosio nešto nalik na ruksak. Bila je to metalna kasa. Draža je dao znak i ovaj se okrenuo. Draža izvuče ključ i izvadi nekoliko zlatnika i preda im.

"U jednom trenutku Draža je pozvao Tita da prošetaju. Uzeo ga je prijateljski pod ruku: "Je li bogati, jesi li ti Rus?" "Nisam, ja sam Hrvat", odgovori Tito."Ako si", kaže Draža. "Ja nemam ništa protiv Hrvata, ja se borim protiv ustaša.

"Ta Titova priča o Draži bila je sa takvim simpatijama, i sve nas je to jako iznenadilo. A Jovanka ga sve vreme podstiče da priča", kaže Lalević za Nedeljnik.

"Draža mu je tražio 500 pušaka, i Tito priča kako se dogovarao sa svojima da mu pošalju 500 pušaka, i u jednom trenutku napravi pauzu. A onda izgovori: 'Moram da priznam, Draža je bio moja slabost.' Svi za stolom smo bili zabezeknuti. On je to primetio i presekao nas rekavši: 'Verujte mi, da nije bilo izbegličke vlade u Londonu, Draža bi se borio zajedno sa nama.

"No ona najveća tajna nije otkrivena: Jovanka Broz u jednom trenutku pitala je gde je streljan Draža.

"Tito ništa nije rekao, a Jovanka je još više pocrvenela. Pričao sam to posle Blaži Mandiću, Titovom sekretaru za štampu, i on mi nije verovao. Ne bih ni ja sebi verovao da nisam čuo i video svojim očima", prisetio se doktor Lalević.

DRAŽA - SRPSKI ILI JUGOSLOVENSKI NACIONALISTA

"Ne bih koristio reč nacionalista jer je ta reč danas izvitoperena. To je nacionalista bio rodoljub a danas kada kažeš da je neko nacionalista to ispada kao da je nacista. Draža je radio svoj posao kao načelnik štaba jugoslovenske vojske. I on je kao i kralj Petar kao i jugoslovenska vlada branio Jugoslaviju", ispričao je jednom prilikom u emisiji "A šta vi mislite" dr Miloslav Samardžić.

"On kad je dolazio na Ravnu goru, po saznanju za genocid u NDH, prvi zadatak sebi postavio odbranu naroda od genocida preko Drine unutar NDH. On šalje mnogo oficira, šalje se dosta novca. Vlada Jugoslavije je poslala mnogo novca. Imali su novca jer je zlato izneto pre rata. Vlada šalje novac četnicima da kupe izbeglicima hranu u Lici i Dalmaciji npr... Kad su počeli da beže muslimani iz tih krajeva bližih Srbiji, ostavljali su prazna sela. Onda su četnici izbeglice koje su bežale otuda naseljavali u ta prazna sela i organizovali hranu za njih... Muslimani beže da ih ne pobiju četnici koji su ih ubijali iz osvete", ispričao je Samardžić i dodao:

Četnici su ubili oko 8.000 muslimana i oko 2.000 Hrvata civila. A ovi su ubili stotine hiljada Srba. To je sve ratni zločin. Partizani mislim da su ubili manje od hiljadu. Ali partizanima su komandovali Hrvati i oni naprosto nisu dozvoljavali njima da se svete. Draža jeste zabranjivao osvete ali nije moglo u toj meri da se spreči. Bili bi i veći zločini da Draža nije zabranio zločine."

SUSRET TITA I DRAŽE

Dr Samardžić je opisao i susret Draže.

"Obojica su znali ko je onaj drugi. Tito je imao plan da ubije Dražu i njegove a Draža je imao plan da ubije Tita i njegove... Ili barem da ih izvede na sud. Draža je Titu predlagao rat u NDH, ali je to Broz odbio. Draža je naredio da mu dovedu Tita, zato je Tito došao u vilu Vojvode Mišića u selo Struganik. Tito je rekao da će ovde voditi rat protiv Nemaca a Draža mu je rekao da već postoji front tamo gde gine srpski narod a to je NDH. I Draža je predlagao Titu da se pridruži brobi u NDH. Tito je to odbio i ostao uporan o borbi sa Nemcima u Srbiji."

Kurir.rs/Priredio: P.L.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track