DERU TURISTE U GRČKOJ: Nezakonito privatizuju plaže!
Foto: Profimedia

Pažnja

DERU TURISTE U GRČKOJ: Nezakonito privatizuju plaže!

Društvo -

Ne nasedajte Sve grčke plaže su javno dobro i svi imaju pravo da ih koriste bez obaveze da plate ulaz ili ležaljke i suncobrane barova i restorana

Nakon pokušaja da zabrane "paradajz turizam", bahati zakupci grčkih plaža otišli su ove sezone korak dalje te javne plaže samoinicijativno i protivzakonito proglašavaju za privatne, prenose grčki mediji.

Posledica ovoga je primoravanje turista da na dnevnom nivou papreno plaćaju ležaljke i suncobrane, jer je u Grčkoj sve manje plaža na kojima možete prostrti svoj peškir i besplatno uživati u moru i suncu. Ovakva situacija uznemirila je kako Grke lokalce, tako i turiste, pogotovu one iz Srbije, kojima je Grčka omiljena letnja destinacija.

Zbog toga grčki mediji, kako prenosi portal Nikana.gr, podsećaju na zakon koji kaže da su sve grčke plaže javno dobro i da turisti imaju pravo da ih koristite bez obaveze da plate ulaz ili ležaljke i suncobrane barova i restorana ako ne žele da ih koriste.

BROJKE 900.000 Srba ide na letovanje 700.000 srpskih turista letuje u Grčkoj 593 miliona evra potrošili su Srbi u inostranstvu samo u predsezoni 2018.

Naime, prema grčkom ustavu, Egejsko more i plaže javni su i zajednički, odnosno ne postoje privatne plaže. Čak i ako je biznis, na primer hotel, ispred plaže, mora se osloboditi prolaz za posetioce, ukoliko je to jedini put do mora. Takođe, maksimalna površina plaže na kojoj barovi ili hoteli mogu da postave suncobrane i ležaljke ne može biti veća od 50 odsto plaže, pri čemu maksimalna pokrivenost zakupljenog dela plaže ne može biti veća od polovine dodeljene površine.

Između setova ležaljki i suncobrana i vertikalno i horizontalno moraju da postoje stazice širine minimum jedan metar kako bi korisnici setova mogli nesmetano da se kreću. Set od dve ležaljke, jednog suncobrana i jednog stočića treba da ima na raspolaganju pet kvadratnih metara.

Pored toga, ležaljke se ne mogu postaviti do samog mora već udaljenost poslednjeg reda ležaljki mora biti najmanje pet metara od mora, prenosi portal Nikana.gr.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta), ističe da se srpski turisti do sada nisu žalili na korišćenje plaža u Grčkoj.

foto: Marina Lopičić

- U Grčkoj se retko gde plaćaju ležaljke i suncobrani, već se plaća piće. Tako za dva naručena pića možete ceo dan da koristite set ležaljki i suncobran. Cena je od pet-šest evra pa naviše, u zavisnosti od lokacije i zakupca plaže. Najveći broj plaža ima po nekoliko zakupaca, ali između je deo plaže na kojoj ljudi mogu da borave a da ne plate ništa - kaže Seničić.

NADLEŽNE INSTANCE ŽALITE SE OPŠTINI

Na probleme u korišćenju plaža turisti se mogu pisanim putem žaliti opštini u kojoj letuju i nadležnoj kancelariji za javnu imovinu. Žalbe na buku mogu se prijaviti i policiji, dok je za agencije koje iznajmljuju opremu za rekreaciju u moru nadležna Obalna straža. - Nažalost, u praksi, na žalbe građana se gotovo uopšte ne reaguje i uprkos velikom negodovanju i podnošenju prijava "biznismeni" uzurpiraju zajedničku obalu i plaže - prenosi grčki portal.

OBIJANJE BEZ TRAGOVA LOPOVI HARAJU U GRČKOJ

Da lopovi u Grčkoj nemaju milosti, govori i poslednji slučaj obijanja automobila porodici iz Srbije na parkingu ispred jednog marketa u Nikitiju. Turisti su izašli da obave kupovinu, a iz gepeka su ukradene vredne tehničke stvari i nešto novca, bez tragova obijanja. Istovetna krađa dogodila se krajem juna. Portal Grčka info apeluje na turiste da nigde u Grčkoj, ni na otvorenim parkinzima, ni ispred megamarketa i tržnih centara, ni u prometnim ulicama, ni na parkinzima plaža ne ostavljaju tehniku i vredne stvari bez nadzora u automobilima ni na nekoliko minuta! - Ovi lopovi operišu tako što pomoću specijalnih aparata na daljini od 300 metara i bliže ometaju daljinsko zaključavanje brava na automobilu, a nakon što se udaljite, otvaraju vaš automobil bez tragova obijanja. U poslednje vreme prate najčešće turiste koji su tek došli na letovanje, jer su njihovi automobili puni stvari - stoji u upozorenju.

(Kurir/S.Đ.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja