Najnovije vesti

JUDŽIN HAMIL JE DOŠAO IZ IRSKE DA VOZI BICIKL ZA MALIŠANE SRBIJE: Preći ću 1.000 kilometara da bih pomogao vašoj deci! Zaljubio se u Srbiju i oženio Srpkinjom
Foto: Privatna Arhiva

TRODNEVNA HUMANITARNA VOŽNJA

JUDŽIN HAMIL JE DOŠAO IZ IRSKE DA VOZI BICIKL ZA MALIŠANE SRBIJE: Preći ću 1.000 kilometara da bih pomogao vašoj deci! Zaljubio se u Srbiju i oženio Srpkinjom

Društvo

Nesvakidašnji i izuzetno humani potez će jedan Irac uraditi za decu Srbije! Naime, Judžin Hamil iz organizacije „Sporting Hearts“ došao je u Srbiju sa ciljem da pređe biciklom 1.000 km za tri dana, da obiđe našu zemlju, fotografiše predele i to sve sa ciljem da se podigne svest kod ljudi o poboljšanju kvaliteta života mnoge dece, pogotovo iz romskih zajednica. Njemu je cilj i da prikupi sredstva za projekte koji će se mahom izvršavati u Srbiji, uz pomoć Fonda za obrazovanje Roma (REF).

 

Judžin će tokom turneje fotografisati svet oko sebe iz svog ugla i od toga će sledeće godine nastati knjiga.

 

Put traje od 19. do 21. jula, kada se završava na Adi Ciganliji, gde će u 16 časova biti upriličena svečanost dobrodošlice zbog završetka njegove „misije“.

 

- Organizaciju “Sporting Hearts” osnovao sam 2004. godine kao odgovor na ekonomsku i socijalnu krizu koju su izazvale sankcije i sukobi u Jugoslaviji. U sklopu naših projekata, do sada smo na stotine izbegle i romske dece vodili na putovanja širom Srbije. Pomogli smo i posebnoj grupi romske dece iz Koteža oko njihovog obrazovanja upisima na fakultete, stipendijama, knjigama, sportskom opremom, ali i putovanjima. Sada ja, u saradnji sa REF-om krećem na put dugačak 1.000 km biciklom, kako bi se podigla svest o radu naše organizacije i prikupljanju sredstava za naše projekte. Iako nekom ovo može da izgleda kao mali projekat, kada se pogleda šira slika, ima potencijala da širom otvori vrata visokog obrazovanja i šireg izbora karijere, jer ovoj deci sve to izgleda kao daleki san, dostupan samo bogatim i privilegovanim, a ne bi smelo da bude tako. Zahvalio bih se REF-u na njihovoj pomoći i ohrabrenju od samog početka ove misije - rekao je Judžin Hamil u petak rano ujutro kada je sa Kalemegdana krenuo na svoj humani put.

 

foto: Privatna Arhiva

Od 2007.godine traje saradnja organizacije „Sports Hearts“ i Fonda za obrazovanje Roma. Finansirali su oko 100 stipendija za romsku decu iz naselja Kotež, upisivali ih na fakultete, pomogli im da završe mnoge kurseve za dodatno obrazovanje, obezbeđivali udžbenike, školski pribor, odeću, obuću, ali i organizovali mnoga putovanja po Srbiji. Sada već tradicionalne aktivnosti koje se održavaju svake godine u julu, jesu dva izleta u Srbiji. Plan je da se sa radom nastavi i da se još mnogo dobrih stvari realizuje.


- Veliko nam je zadovoljstvo što je Južin Hamil danas u Beogradu u realizaciji svoje humanitarne misije. Tu smo da dopunjujemo jedni druge, da pomognemo u sprovođenju kampanja, jer su nam vrlo često zajednički krajnji korisnici iz romske zajednice. Veoma je važno što je pomoć deci u fokusu ovog novog projekta Judžina Hamila, a upravo je cilj Fonda za obrazovanje Roma da doprinese smanjenju jaza između rezultata obrazovanja kod romskog i

neromskog stanovništva, kroz primenu različitih strategija i programa – rekla je Nataša Kočić-Rakočević, programska menadžerka Predstavništva Fonda za obrazovanje Roma u Srbiji.

U braku su 20 godina 

Zaljubio se u Srbiju i oženio se Srpkinjom 

Judžin Hamil se zainteresovao za Srbiju još 1986. godine, vrlo brzo je i oženio jednu Srpkinju i sa njom dobio ćerku Katarinu. Ova godina je jubilarna za njega, jer pored 20 godina aktivizma u Srbiji, slavi i 20 godina braka. 

Kurir.rs

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...