RAZBILI SMO I MATIŠ! MATEMATIČKA EKIPA SRBIJE MEĐU TOP 10 U SVETU: Veliki uspeh naših gimnazijalaca na Olimpijadi u Britaniji
Foto: Dado Đilas

svi članovi ekipe učenici su Matematičke gimnazije iz Beograda

RAZBILI SMO I MATIŠ! MATEMATIČKA EKIPA SRBIJE MEĐU TOP 10 U SVETU: Veliki uspeh naših gimnazijalaca na Olimpijadi u Britaniji

Društvo -

BEOGRAD - Na 60. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja se od 10. do 22. jula održava u Velikoj Britaniji, matematička ekipa Srbije postigla je najveći uspeh u istoriji svojih učešća na IMO.

U konkurenciji 112 zemalja, matematička ekipa Srbije je sa 171 bodom osvojila 9. mesto i nalazi se među 10 najboljih u svetu, saopštilo je Društva matematičara Srbije, navodeći da su svi članovi ekipe učenici Matematičke gimnazije iz Beograda.

Pojedinačni rezultati su tri zlatne medalje, što takođe u istoriji nije osvojeno,

jedna srebrna i dve bronzane medalje.

Pojedinačni rezultati: Jelena Ivančić, 41 bod (od mogućih 42) - zlatna medalja; Pavle Martinović, 34 boda - zlatna medalja; Aleksa Milojević, 33 boda - zlatna medalja; Miloš Milićev, 25 bodova - srebrna medalja; Jovan Toromanović, 21 bod - bronzana medalja; Vladimir Viktor Mirjanić, 17 bodova - bronzana medalja.

Svi članovi ekipe su učenici Matematičke gimnazije iz Beograda.

Ekipu su vodili dr Bojan Bašić (Novi Sad) i dr Marko Radovanović (Beograd).

Društvo matematičara zahvaljuje Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Naftnoj industriji Srbije (Akcija "Energija znanja") na pomoći u realizaciji državnih i izbornih takmičenja, programa priprema za IMO i pomoći u organizaciji odlaska naše ekipe na IMO.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track