Najnovije vesti

ZARAZNI VIRUS USRED JULA OBARA I MLADE I STARE: Haraju ovčje boginje! Odrasli su u većoj opasnosti!
Foto: Shutterstock

Oprez

ZARAZNI VIRUS USRED JULA OBARA I MLADE I STARE: Haraju ovčje boginje! Odrasli su u većoj opasnosti!

Društvo

Pojava varičela, poznatih kao ovčje boginje, u letnjem periodu nije uobičajena, međutim, veliki broj građana, kako dece tako i odraslih, zaraženo je ovim virusom.

Prema izveštaju o zaraznim bolestima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", godišnje se u našoj zemlji prijavi između 33.000 i 45.000 slučajeva obolelih od varičela, uglavnom dece. Ipak, primer da i odrasli, i to usred leta, mogu da se zaraze, pokazuje slučaj doktora Ljubiše Jeremića:

foto: Shutterstock

- Pre nekoliko dana osetio sam malaksalost i povišenu temperaturu, da bi mi se pre dva dana javile i ospice. Bilo mi je jasno šta je u pitanju, pošto je moje dete, koje ide u vrtić, već bilo zaraženo. Otišao sam kod lekara, potvrdili su da su varičele i rekli da održavam imunitet kako ne bi došlo do komplikacija - objašnjava za Kurir Ljubiša, koji je sada u periodu inkubacije. On pretpostavlja da je još dece iz vrtića zaraženo i da postoji opasnost od naglog širenja ove bolesti.

Šta su varičele, kako ih prepoznati i kako se zaštititi, objašnjava dr Radmilo Petrović, epidemiolog u penziji:

foto: PrintScreen

- Varičele su bolest sa simptomom promena na koži, najčešće u vidu ospica ili mehurića koji su puni virusa. Ostali simptomi su visoka temperatura, bolovi u mišićima i povraćanje. Najbolje je izbegavati zaraženu osobu, a obavezan je i period inkubacije, koji traje dve i po nedelje, od 14 do 18 dana, ponekad i 21 dan. Bolest prolazi brzo, kroz 10 do 15 dana - kaže dr Petrović za Kurir i naglašava da jednom kada virus uđe u organizam, ostaje celog života, te se, usled pada imuniteta, može ponovo reaktivirati.

Iz Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" nismo dobili tačan podatak koliko je ljudi obolelo od ovčjih boginja od početka ove godine, ali napominju da "su smrtni ishodi koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od varičela poslednji put registrovani 2011, kada su prijavljena tri".

Međutim, infektolog Dragan Delić rekao je da kod varičela retko dolazi do komplikacija:

foto: Media Centar

- Komplikacije nisu česte, a kod dece je to najčešće upala malog mozga. Odrasli su u većoj opasnosti, jer komplikacija može biti upala pluća ili srednjeg uha. Nema zaštite od ovih boginja, ko bude izložen, biće i zaražen, ako nije preležao. Ipak, nema razloga za paniku, reč je o dobroćudnoj virusnoj osipnoj groznici.

Simptomi varičela - pojava ospica, tačnije mehura - malaksalost - povraćanje - glavobolja - bolovi u mišićima i zglobovima - povišena telesna temperatura

Tabela - Veliki broj obolelih Godina Broj obolelih 2013. 45.305 2014. 39.391 2015. 39.314 2016. 37.738 2017. 33.058

Kurir.rs/Milica Vujović

Foto:Shutterstock

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...