SRBIJA I BUGARSKA ĆE ZAJEDNO RADITI NA SMANJIVANJU GUŽVI NA GRANICAMA: Sastali se ministarka Mihajlović i bugarski ministar Željazkov (FOTO)
Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade/Mileta Mirčević

dobra saradnja

SRBIJA I BUGARSKA ĆE ZAJEDNO RADITI NA SMANJIVANJU GUŽVI NA GRANICAMA: Sastali se ministarka Mihajlović i bugarski ministar Željazkov (FOTO)

Društvo -

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je danas u Dimitrovgradu da Srbija i Bugarska imaju veoma dobru saradnju u oblasti infrastrukture i da je povezivanje auto-putevima i Železnicom zajednički interes dve zemlje koje su najkraća ruta ka Turskoj i Bliskom Istoku.

foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade/Mileta Mirčević

"Nisu saradnja Srbije i Bugarske samo sporazumi i deklaracije, nego i prijateljski odnosi i dobra ekonomska saradnja u saradnja u oblasti infrastrukture. Mi završavamo na jesen istočni krak Koridora 10, a raduje nas da se i sa strane Bugarske radi na izgradnji auto-puta ka srpskoj granici.

Takođe, u četvrtom kvartalu počinjemo radove na rekonstrukciji, modernizaciji i elektrifikaciji pruge Niš-Dimitrovgrad", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka, koja se tokom posete Dimitrovgradu sastala s ministrom transporta, informacionih tehnologija i komunikacija Bugarske Rosenom Željazkovim i delegacijom bugarskog Ministarstva, kazala je da između dva ministarstva nema otvorenih pitanja i da će se na tehničkom nivou pojačati zajednički rad na smanjivanju gužvi na graničnim prelazima. "Drago mi je što smo baš u Dimitrovgradu imali sastanak, a očekujem da ministar i ambasador budu naši gosti na otvaranju celog istočnog kraka Koridora 10, kao i da do kraja godine imamo sastanak mešovite radne grupe u oblasti transporta", rekla je ministarka, a navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Ministar Željazkov je rekao da je Srbija uradila važan posao izgradnjom istočnog kraka Koridora 10, a da Bugarska planira da deonice na svojoj teritoriji završe do 2021. godine. Potvrdio je da nema nerazrešenih pitanja između dva Ministarstva, kao i da očekuje da dve strane rade na rešavanju problema dugog zadržavanja na graničnim prelazima.

Sastanku u Dimotrovgradu prisustvovali su i ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov i predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov, a ambasador je sastanak opisao kao primer zajedničkog rada dve zemlje na dobrobit građana i dodao da je razgovarano o rešavanju problema gužvi na graničnim prelazima, ali i o odnosima Bugarske i Srbije, i odnosima sa EU.

Dimitrov je rekao da je Dimitrovgrad kao multietnička sredina pravo mesto za bilateralne sastanke Srbije i Bugarske koji mogu dati konkretne rezultate za građane i dodao da izgradnja infrastrukture doprinosi boljem životu lokalnog stanovništva.

foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade/Mileta Mirčević

Tokom posete bugarske delegacije Srbiji, potpredsednica Vlade i ministar Željazkov obišli su zajedno radove na kosini Gradinje na istočnom kraku Koridora 10, u blizini graničnog prelaza sa Bugarskom, i položili cveće na spomenik bugarskom revolucionaru Vasilu Levskom koji se nalazi na platou ispred Skupštine Opštine Dimitrovgrad, navedeno je u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track