Najnovije vesti

NE DAJTE DA VAS PREVARE AKO OVOG LETA IDETE U GRČKU! Niste u obavezi da ZAKUPITE LEŽALJKE ni na jednoj plaži!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

ovo mnogi ne znaju

NE DAJTE DA VAS PREVARE AKO OVOG LETA IDETE U GRČKU! Niste u obavezi da ZAKUPITE LEŽALJKE ni na jednoj plaži!

Društvo

U Grčkoj ne postoje privatne plaže i turisti zapravo svaku plažu mogu da koriste besplatno, ali ima jedna caka. Ovu informaciju, na koju podsećaju grčki mediji, prenela je admistratorka Fejsbuk grupe "Live from Greece" Ivana Stanojević.

Kako ona dalje objašnjava, jedino što zakonski postoji jeste to da postoji zakup određenog dela plaže, ali "ni odatle vas opet niko ne može oterati ukoliko želite da raširite svoj peškir".

- Ležaljke zakonski moraju biti na tri metra od mora. Jedino što imaju pravo je da vam ne dozvole korišćenje ležaljki, ali ne i ostatak plaže - objašnjava Ivana Stanojević grčka pravila, koja, međutim, kako svedoče brojni naši i drugi turisti, veoma često nisu ispoštovana.

Na mnoge plaže uopšte se ne može ni ući, postoje čak i rampe, a često stoje i natpisi da je zabranjeno unošenje ručnih frižidera, odnosno bilo kakve hrane i pića.

Upravo takvu sliku i objavljuje administrarorka ove Fejsbuk grupe i ujedno poziva naše turiste da im prijave slične slučajeve kako bi dalje obavestili nadležne.

Brojni naši turisti, sudeći prema komentarima na ovu vest, ali i ranijim iskustvima, mogli bi da pošalju čitav spisak plaža čiji se zakupci oglušuju o ovo pravilo "tri metra od mora".

Jedan od članova ove Fejsbuk grupe svedoči da su znaci sa zabranama postavljeni na mnogim plažama.

- Megaportokali plaža, racimo, čak zabranjuju korišćenje i unošenje privatnih portabl friz torbi, a zabranjeno je i korišćenje drona. Plaža je zauzeta ležaljkama 90 odsto! Dok je jedan deo Orange plaže takođe privatan i naravno da ležaljke nisu tri metra od mora! - konstatuje on.

- Nama se desilo da nam ne daju da unesemo mini friz sa jogurtom za bebu... Lepo sam ih oterala tamo gde sunce ne sija i sela kao gospođa - iskustvo je naše sugrađanke od pre dve godine na plaži Kalogria.

Da grčki zakupci plaža pravilo "tri metra od mora" retko poštuju svedoči još jedna naša turistkinja.

- Bili smo u Polihronu na gradskoj plaži, zakupili smo ležaljke i nakon pola sata otišli jer nismo mogli da gledamo kako teraju ljude samo zato što stoje u vodi ispred ležaljke. Ova tri metra tamo niko i ne poštuje. Nema ni tri centimetara od vode - napisala je ona u komentaru na informaciju kakva su zapravo pravila.

Jedan od komentatora smatra da je problem što se niko ne buni, već ode na drugu plažu ili plati ležaljke.

- Ne verujem da nekome stalo na letovanju da se svađa. Tako da su zakon i pravila jedno, a realnost drugo - smatra on.

Međutim, u Nei Poriju, kako svedoči jedan od članova ove Fejsbuk grupe, ništa slično navedenim iskustvima nisu doživeli.

- Na plaži je bilo i suncobrana i šatora za sunčanje. U marketima ima i stolica za sunčanje da se kupi. Kafići i restorani nemaju svoje ležaljke do mora, već su zaista bili na nekih tri metara od vode - napisao je.

Slično iskustvo je i turista sa Mega Portokali plaže.

- Bili smo na njoj dva puta ovog leta, koristili ležaljke i usluge bara, ali su na plaži takođe bile porodice u sopstvenoj režiji sa svojim suncobranima, peškirima, hranom, pićem i niko im ništa nije rekao - preneo je svoje iskustvo.

Jedna porodica pokušala je spusti peškir na plaži Lindos na Rodosu i evo kako su se proveli:

- Spustila sam peškir između dva reda ležaljki, ali su bile baš dosta udaljene i delovalo je kao da je tu slobodan deo. U roku od sekunde je došao lik da se pomerim, a fora je bila što je to bilo u okviru izleta i nisam ni mogla da ostanem duže od 15-ak minuta. U svakom slučaju, pomerila sam se tik uz njegovu stolicu gde nije bilo ležaljki, okupala se i otišla... - prenela je ona.

Neki gramzivi zakupci su čak postavili i rampe na putu do plaže.

- Talgo Beach Bar na Sitoniji nije privatna plaža, ali je vlasnik bara stavio rampu na svom prilaznom putu tako da morate da platite ulaz po osobi. Drugi deo plaže je slobodan, ali do njega kolima ne možete doći jer ne postoji drugi prilazni put. Ljudi dolaze čamcima. Toliko o nepostojanju "privatnih" plaža - zaključio je jedan od članova grupe.

I sami Grci osuđuju "uzurpacije" i maltretiranja turista, a kako je svake godine sve više "okupiranih" plaža, prošlog leta organizovani su i protesti tim povodom. Turistima koji samo žele da prostru svoj peškir na pesak ostaje da grčkim zakupcima stave do znanja da znaju za pravila i mirno im poruče da ih puste da uživaju onako kako njima najviše odgovra.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...