ODLUKA NBS O PRODAJI ARANŽMANA: Agencije ne daju da pojeftini letovanje!
Foto: Profimedia

Novina

ODLUKA NBS O PRODAJI ARANŽMANA: Agencije ne daju da pojeftini letovanje!

Društvo -

Ista cena Zakon o trgovini, koji stupa na snagu 30. jula, propisuje da će se aranžmani za letovanje u inostranstvu obračunavati po srednjem kursu NBS, a ne višem kao dosad, ali to turisti neće osetiti

Iako će se od kraja jula turistički aranžmani u inostranstvu plaćati po zvaničnom srednjem kursu dinara, umesto po višim prodajnim kursevima banaka, to neće uticati na pojeftinjenje aranžmana.

Njihova cena će biti ista kao i dosad jer predstavnici turističkih agencija najavljuju da će trošak kursne razlike, tačnije razlike između srednjeg kursa NBS i prodajnog kursa banke od koje kupuju devize, ubuduće uračunavati u cenu aranžmana.

To znači da će aranžmani u evrima biti skuplji, ali će građani suštinski u dinarima plaćati istu cenu kao i do sada jer su im agencije aranžmane obračunavale po prodajnim kursevima banaka.

BROJKE 200 evra po osobi je prosečna cena aranžmana za letovanje u inostranstvu

3 putnika u proseku ima svaki aranžman 900.000 Srba letuje u inostranstvu 400 aranžmana godišnje u proseku ima agencija sa dvoje zaposlenih

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta), za Kurir ističe da nijedna agencija "neće da radi u korist svoje štete", već će teret kursne razlike prebaciti na građane.

foto: Marina Lopičić

- Većina agencija do sada troškove konverzije i bankarskih transakcija nije uračunavala u cenu aranžmana, ali će ubuduće te troškove morati pažljivije da sračunaju i stave ih u opštu cenu aranžmana. Letovanje nije socijalna kategorija, niko ne mora da putuje i ne može očekivati da drugi plati dodatne troškove za njegov aranžman - poručio je Seničić, koji smatra da su zbog ovoga samo banke na dobitku, pošto agencije svakako moraju da plaćaju transakcije i kupuju devize po njihovim kursevima.

On je zato ubeđen da aranžmani neće pojeftiniti, a koliko će da poskupe, tek će se videti.

- Moja je procena da će to biti od jedan do 1,5 odsto po aranžmanu. Verujem da se to neće odraziti na sezonu koja je u toku, većina aranžmana je već prodata, već od sledeće godine - kaže Seničić.

Podsetimo, Narodna banka Srbije saopštila je da će se prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće primenjivati zvanični srednji kurs dinara, kako je propisano novousvojenim zakonom o trgovini, koji stupa na snagu 30. jula.

- Rešenjem iz novog zakona o trgovini cene turističkih aranžmana postaju u potpunosti uporedive i predvidljive, jer neće zavisiti od dnevnih prodajnih kurseva koje utvrđuju banke. Turističke agencije, koje su do sada korisnicima njihovih usluga turističke aranžmane preračunavale i naplaćivale primenom prodajnog kursa banke kod koje imaju otvoren račun, iako su u praksi devize kupovale po povoljnijim kursevima, više neće moći da ostvaruju dodatnu zaradu po osnovu kursnih razlika, a na teret klijenata - uvereni su u NBS.

TABELA - TROŠAK KURSNIH RAZLIKA ZA ARANŽMAN OD 600 EVRA Kurs Iznos Cena aranžmana u dinarima Prodajni kurs banke 120,19 72,114 Srednji kurs NBS 117,84 70,704 Razlika / 1.410

(Kurir/Sanja Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track