REPORTER KURIRA VOZIO SE PONOSOM NAŠE INDUSTRIJE: Lazar 3, svetski a naš!
Foto: Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Ekskluzivno

REPORTER KURIRA VOZIO SE PONOSOM NAŠE INDUSTRIJE: Lazar 3, svetski a naš!

Društvo -

Najnovije vozilo Vojske Srbije ima neverovatne manevarske sposobnosti, prešao je rov veći od dva metra bez ikakvih problema, sposoban je da učestvuje u dugotrajnim borbama različitog intenziteta.

"Lazar 3", najnovije oklopno vozilo Vojske Srbije, juče je pokazalo kakve sve prepreke može da savlada. Kurir je imao ekskluzivnu priliku da prisustvuje obuci pripadnika 41. pešadijskog bataljona Četvrte brigade Kopnene vojske na ovom vozilu, koja se realizovala u rejonu baze "Jug" kod Bujanovca. Obuci je prisustvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

foto: Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Reporter Kurira provozao se "Lazarom". Unutar vozila je veoma bučno, ali i komforno, samo vozilo ima čak i klimu. Može da savlada i najnepovoljnije terene. Iako su nas upozorili da će biti truckanja, konačan utisak je da se trole u Beogradu mnogo više truckaju od ponosa srpske vojne industrije.

foto: Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Univerzalno vozilo

Pre vožnje imali smo priliku da prisustvujemo delu obuke pripadnika 41. pešadijskog bataljona Četvrte brigade Kopnene vojske na ovom novom oklopnom vozilu, koji je obuhvatao i borbu u urbanoj sredini, bilo je čak i simuliranih eksplozija, a novih šest oklopnih vozila sijalo je punim sjajem. Mogli smo uživo da vidimo kako vozilo prelazi rov veći od dva metra bez ikakvih problema i na koji način je od pomoći pešadiji.

Major Aleksandar Grujić pričao je o "Lazaru 3":

foto: Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

- Nama kao pešadijskoj jedinici zadovoljstvo je što smo primili "Lazara 3", koji ima neverovatne manevarske sposobnosti. On predstavlja zaštitu našem ljudstvu, ali i odličnu vatrenu podršku. Vozilo može da zaštiti ljudstvo od kalibra 12,7 mm sa prednje strane i municije kalibra 7,65 mm sa bočne strane. Urađeno je po svim kriterijumima vodećih vozila ovog tipa. Obuhvata veoma moderan pristup oklopne zaštite, pokretljivosti, vatrene moći i mogućnosti dugotrajne borbe u sukobima različitog intenziteta, antiterorističkoj borbi, antigerilskoj borbi, mirovnim operacijama, ali i klasičnim sukobima - kaže on.

foto: Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Zaštita pešadije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da se Vojska Srbije, u skladu sa politikom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prvenstveno oprema i naoružava sredstvima iz domaće proizvodnje, jer, kako kaže, "naše je samo ono što sami proizvedemo i tehnologija koju sami osvojimo".

foto: Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

- Očekujemo i naredne godine, ali i ove, da krenemo sa novim nabavkama odbrambene industrije Srbije, da kupimo još "Lazara" za naše jedinice i da naša vojska i na taj način može da kaže da ide u korak sa svim modernim armijama na svetu - istakao je Vulin i dodao:

- Posle nekoliko decenija, Vojska Srbije je dobila nova borbena vozila pešadije i naša dugoročna orijentacija je da sva pešadija bude na najbolji mogući način zaštićena. Kao sve druge ozbiljne i moderne armije i mi moramo da vodimo računa o tome kako da zaštitimo našeg pešadinca. "Lazar" je uveden u naoružanje i ovo je veliki podsticaj za odbrambenu industriju Srbije. Po svojim tehničkim karakteristikama, oni u potpunosti zadovoljavaju najviše svetske standarde. Ovo je naša pamet, naše znanje i siguran sam da će biti dobar izvozni posao.

foto: Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Vožnja do Bujanovca

Kurir s ministrom u helikopteru

Vožnja "Lazarom" nije jedina avantura koju je doživeo naš reporter. Dolazak u bazu "Jug" u okolini Bujanovca bio je pravo putešestvije. Na helidromu VMA dočekao nas je pukovnik Mihailo Zogović i tu smo se ukrcali u vojni helikopter sa ministrom Vulinom. Od Beograda do Vranja stigli smo za nešto manje od sat i 30 minuta.

Karakteristike "Lazara 3"

Težak 24 tone

* "Lazar 3" je novo borbeno oklopno vozilo srpske vojske i može da se prilagođava različitim terenima. * Dužina vozila je 7,92 metra, širina 2,93, a visina 2,31 metar * Težina vozila je 24 tona i može da dostigne brzinu od 120 km na čas * Meci ne mogu da ga probiju, a ima i protivminsku zaštitu, u njega su ugrađene obična i termovizijska kamera

Kurir.rs/ Nevena Tomašević

Foto: Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track